Politică

Dinspre UDMR, Partidul Popular al Maghiarilor nu are nici o şansă

<p><img src="documente/stories/07_iulie/21_ziua/toro-tibor1.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Preşedintele executiv al CNMT, Toro Tibor “simte” presiuni politice din partea unor partide şi arată cu degetul înspre UDMR.</p>

Coordonatorii Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania consideră că UDMR este “contrainteresată” de apariţia acestui partid şi pun eşecul înregistrării la Tribunal pe seama unor “considerente politice”. De aici, “probabil” şi anumite presiuni, cred ei.

Liderul UDMR Cluj, deputatul Mate Andras, nu ia în serios aceste declaraţii, considerându-le nefondate şi subliniază că Uniunea nu se teme de un partid “şi aşa format din foşti udemerişti”. În opinia lui Mate, Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania, care ar urma să fie condus de vicepreşedintele Parlamentului European Laszlo Tokes ”are oricum şanse zero”.


Toro “simte”
presiuni politice

Preşedintele executiv al Consiliului Naţional al Maghiarilor din România CNMT, Toro Tibor, a acuzat amestecul politic în refuzul Tribunalului Bucureşti de a permite înregistrarea formaţiunii. Potrivit lui Toro, citat de România Liberă, refuzul Tribunalului Bucureşti ar avea la bază “considerente politice”.


„Sunt foarte mulţi care nu sunt interesaţi de înregistrarea unui nou partid politic, şi partidele româneşti şi puterea maghiară din România, UDMR, este pe undeva contrainteresată şi probabil că presiunile vin din aceste direcţii. La înfăţişarea din data de 14 iulie am simţit deja aceasta în poziţia procurorului, care a invocat Constituţia”, a spus Toro Tibor.

Potrivit lui Toro, una din problemele ridicate în proces a fost aceea că denumirea de „partid popular” nu poate fi folosită decât de Partidul Popular înregistrat deja.


Deputatul Mate şi
“naivităţile” lui Toro

Preşedintele UDMR Cluj, Mate Andras, susţine că aceste acuze subtil adresate UDMR sunt “naivităţi”, şi că, oricum, acest partid “nu are nicio şansă”.


“Este o naivitate să susţii aşa ceva. Nimeni nu poate interveni în decizia justiţiei, a judecătorului”, a declarat Mate pentru monitorul.

Potrivit deputatului clujean, în Partidul Popular Maghiar din Transilvania s-au înscris doar foşti membri ai UDMR şi ai Partidului Civic Maghiar (PCM) care “nu au avut rezultate bune” şi care “ar fi trebuit să se retragă atunci din UDMR, în timpul mandatului, nu după”.


“Domnul Toro a avut două mandate de parlamentar în UDMR. Ar fi fost corect să îşi dea demisia atunci, când era pe listele UDMR, nu acum. Acest partid care este compus din persoane ce au făcut parte din UDMR şi PCM nu are nicio şansă, în niciun caz nu ne temem de ei”, a explicat pentru monitorul liderul UDMR Cluj.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor a declarat încă din luna mai că înfiinţarea Partidului Popular Maghiar şi apariţia în sine a unei noi formaţiuni politice maghiare este o “greşeală istorică”, deoarece divizează comunitatea maghiară.

Vă reamintim că Tribunalul Bucureşti a respins, în data de 14 iulie, cererea de acordare a personalităţii juridice Partidului Popular Maghiar din Transilvania.

Ultimele Stiri
abonare newsletter