Politică

Apostu: Plăcuţele de pe Matei Corvin sunt o reparaţie istorică

<p><img src="documente/stories/07_iulie/22_ziua/statuie matei corvin piata unirii rp 12.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" /></p> <p>Plăcuţele care însoţesc grupul statuar “Matei Corvin” nu sunt pe monument, ci pe gazon şi reprezintă o reparaţie istorică, susţine primarul Sorin Apostu.</p>

 

“Trebuie să ne mândrim astăzi că avem o piaţa centrală frumoasă, fără acele gropi făcute în timpul administraţiei Funar, cu situl arheologic roman pus în evidenţă şi cu grupul statuar «Matei Corvin» reabilitat. Piaţa Unirii arată precum locul de renume al oricărui oraş european. Acestea sunt subiectele prioritare ale unui primar şi cu atât mai mult acestea trebuie să fie şi subiectele prioritare ale unui ministru al Culturii, indiferent de etnia lui”, a declarat, pentru Agerpres, primarul Sorin Apostu, în replică la anunţul ministrului Culturii, Kelemen Hunor, că a depus, miercuri, o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, în atenţia prim-procurorului Eugen Crişan, împotriva celor care au amplasat o plăcuţă de bronz lângă statuia ecvestră a lui Matei Corvin din Piaţa Unirii. Apostu a subliniat că restaurarea grupului statuar s-a făcut după un proiect pe care ministrul Kelemen Hunor îl deţine, iar amplasarea unei plăcuţe, în axul statuii, cu denumirea monumentului, a sculptorului care a realizat-o şi a datei inaugurării a fost prevăzută în proiect.


“Într-adevăr este şi o a doua plăcuţă, montată pe gazon, în partea laterală, cu care noi suntem de acord. Dar nu aceasta este problema. Cele două plăcuţe nu sunt pe monument, ci pe gazonul din faţa lui. Este o reparaţie istorică. Cred că lucrurile pot merge astfel înainte, fără a ne face campanie electorală”, a arătat primarul municipiului Cluj-Napoca.

Prim procurorul Eugen Crişan al Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a precizat, joi, pentru Agerpres, că plângerea penală formulată de ministrul Culturii nu a sosit încă la Parchet.


Primarul Sorin Apostu a declarat, în 25 mai, într-o conferinţă de presă, că amplasarea plăcuţei cu textul prestigiosului istoric Nicolae Iorga, pe gazonul din faţa grupului statuar ce îl reprezintă pe Matei Corvin - şi pe care ministrul Culturii i-a solicitat să o demonteze - s-a făcut în mod legal, cu respectarea proiectului.
“Noi am pus o placă în conformitate cu proiectul autorizat. (...). Noi am respectat proiectul. În cazul în care acest lucru se dovedeşte a nu fi real vom încerca autorizarea lui, dar deocamdată suntem singurii care am respectat proiectul”, a spus primarul Sorin Apostu.

Grupul statuar care îl reprezintă pe Matei Corvin a fost supus, în 2010, unei ample restaurări. La inaugurare, pe gazonul din faţa statuii a fost amplasată o plăcuţă cu date despre monument, în trei limbi. Ulterior, municipalitatea a pus pe gazon şi plăcuţa cu citatul din Nicolae Iorga - “Biruitor în războaie, învins numai la Baia de propriul său neam, când încerca să învingă Moldova nebiruită” - care fusese amplasată pe grupul statuar în anul 1932 şi pentru a cărei remontare a fost emisă o autorizaţie în anul 2008.

Ultimele Stiri
abonare newsletter