Politică

Noua faţă a Parcului Central: iluminat modern şi bănci noi

<p /><img src="documente/stories/08_august/17_ziua/06-mare-cladirea cazinoului muncitori lucrari santier rp 01.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Lucrările de reabilitare executate de ACI Cluj evoluează într-un ritm rapid.

Primarul Sorin Apostu a inspectat ieri stadiul lucrărilor de reabilitare a clădirii Cazino şi a Parcului Central „Simion Bărnuţiu”, care trebuie finalizate în luna mai 2012, înainte de debutul celei de-a doua ediţii a Zilelor Clujului.

Cu această ocazie, primarul a prezentat cum vor arăta noile coşuri de gunoi şi stâlpii de iluminat din parc şi a studiat mai multe modele de bănci.


„Lucrările la Cazino sunt în linie dreaptă. Mare parte dintre lucrările de zidărie şi tencuială au început deja, iar refacerea acoperişului este în curs, a început să se pună tabla. Totul va fi gata în aşa fel încât să reuşim ca o parte din activităţile Zilelor Oraşului 2012 şi Festivalului Internaţional de Film Transilvania să se desfăşoare în această locaţie. În Parcul Central lucrările sunt şi mai înaintate. S-au turnat aproape 50% din noile alei, locaţiile pentru piste de role şi biciclete, trotuarele. A fost turnată şi fundaţia pentru stâlpii electrici”, a declarat Sorin Apostu, după ce a vizitat cu atenţie şantierul clădirii Cazino, dar şi lucrările care se execută în prezent în Parcul Central.

Principala atracţie va fi sala de la parter


După finalizarea lucrărilor, principala atracţie a Cazinoului va fi sala de la parter, foarte înaltă, cu o perspectivă deosebită.

„Pardoseala sălii va fi realizată din plăci de mozaic, specifice epocii”, a explicat arhitectul Adrian Borda, cel care se ocupă de proiect.


“Este foarte important faptul că tot ce poate fi folosit şi conservat din structura veche nu se schimbă. Fiecare scândură va fi dată cu substanţă antifoc”, a completat primarul Sorin Apostu.

Cei de la ACI şi-au propus să finalizeze exteriorul clădirilor în această toamnă, pentru ca apoi să poată lucra la amenajările interioare ale clădirii.


Toată şarpanta de lemn de pe spaţiul sălii principale a Cazinoului a fost finalizată şi s-au început lucrările de montaj la învelitoarea de tablă de cupru şi a ornamentelor din lemn. În plus, specialiştii în monumente au început realizarea ornamentelor din gips, care vor fi montate după finalizarea lucrărilor de tencuială. La demisol, în spaţiile tehnice au fost demarate lucrările pentru montarea instalaţiilor de încălzire, astfel ca, la finalul lunii octombrie să se poată asigura încălzirea clădirii, pentru a se putea lucra în interior în sezonul rece.

Se extinde spaţiul verde


În paralel cu lucrările de la Cazino, muncitorii firmei ACI lucrează la aleile din parc. Astfel, până în prezent, au fost desfăcute dalele de beton pe aproximativ 75% din suprafaţa parcului în vederea asfaltării aleilor. În această săptămână vor demara lucrările de aşternere a stratului drenant din piatră spartă pe pista de biciclete şi pe aleea balastată, în vederea finalizării acestora. În plus, breteaua dinspre strada George Coşbuc a fost desfiinţată în vederea extinderii parcului, urmând să se realizeze umpluturile cu pământ vegetal pentru a putea reda şi această zonă parcului. Pe 30% din suprafaţa parcului a fost aşternut strat vegetal, iar în perioada următoare vor începe lucrările premergătoare însămânţărilor de toamnă.

850 de parcări cu dalele din parc

Primarul a mai anunţat că au fost recuperat dalele din parc, care urmează să fie montate în cartiere pentru a fi create 850 de noi locuri de parcare.

Bănci rezistente şi confortabile

Primarul Sorin Apostu a prezentat ieri şi modelele de coşuri de gunoi şi stâlpi de iluminat care au fost alese. Coşurile de gunoi sunt identice celor care deja există în oraş, iar stâlpii de iluminat moderni vor focaliza lumina fără a-i “orbi” pe clujenii amatori de plimbări nocturne.

În ceea ce priveşte băncile, nu s-a luat încă o decizie finală, deşi au fost prezentate mai multe modele. “Trebuie să fie bănci rezistente, dar să fie şi confortabile. Vom decide care vor fi montate. Trebuie să se încadreze în preţ şi să fie în conformitate cu proiectul”, a precizat primarul.

Valoarea proiectului european pentru reabilitarea Parcului Central şi a clădirii Cazino este de 40.054.575 de lei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter