Politică

UDMR vrea candidat unic al maghiarimii, la localele din Cluj

<p /><img src="documente/stories/08_august/17_ziua/05-kelemen hunor.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />UDMR vrea să formeze alianţe locale pentru alegerile din 2012, astfel încât la alegeri să existe un singur candidat de etnie maghiară pentru fiecare primărie.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a făcut un apel către maghiari să îşi stabilească un candidat unic la alegerile locale, pentru postul de primar al Clujului.

UDMR vrea să formeze alianţe locale pentru alegerile din 2012, astfel încât la alegeri să existe un singur candidat de etnie maghiară pentru primării. Astfel, pentru a maximiza şansele candidaţilor, UDMR ar urma să formeze alianţe cu Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania şi cu Partidul Civic Maghiar.


Liderul Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), regiunea Transilvania, Gergely Balasz nu exclude o colaborare cu UDMR, dar - spune el - “sunt realist”: la Cluj doar 18% sunt maghiari, iar şansele ca acest oraş să aibă un primar maghiari sunt mici, argumenteză el. Pe de altă parte, spune el, o colaborare cu PCM este exclusă, pentru că acesta este un “partid pierdut în spaţiu”.

De cealaltă parte, reprezentanţii PCM critică CNMT care “a trecut de la noi, la UDMR”. În fond, spune preşedintele executiv al PCM Cluj, Simon Csaba, Tokes nu a reuşit să îşi înregistreze partidul la tribunal, iar acum are nevoie de UDMR.


“PCM este oricum pierdut în spaţiu”

Gergely Balasz a explicat pentru monitorul că problema sau mesajul trimis de Kelemen Hunor este mai degrabă simbolic.


“Oricum şansele de a fi un primar maghiar aici sunt destul de mici. Domnul Kelemen se referea la CNMT şi UDMR, în privinţa unei colaborări. PCM nu prea există nici la nivel judeţean, nici naţional. Sunt în spaţiu, nu se văd. Iar colaborarea cu UDMR este una bună, chiar şi acum la acest eveniment, «Zilele culturii Maghiare» colaborăm foarte bine. Ar fi bine să avem un candidat cOmun, pentru pluralismul pe care l-am susţinut tot timpul. Noi am dori să purtăm discuţii cu cei de la UDMR, colaborăm oricum bine cu ei”, a declarat Gergely Balasz pentru monitorul.

PCM arată cu degetul înspre CNMT


Preşedintele executiv al PCM, Simon Csaba, nu crede în colaborări, mai ales cu CNMT, care a trecut “de la noi la UDMR”.

“Nu au reuşit să se înregistreze la Tribunal, iar acum se îndreaptă spre UDMR. Domnul Tokes e mai sigur că rezolvă mai multe pe listele UDMR, decât pe cele ale PCM… Tokes a vrut mereu doar putere, vrea să conducă pe toţi. Pe urmă noi, oricum avem candidatul nostru la primărie, pe Fodor Alpar”, a spus Simon Csaba.


Mate: “Lista UDMR este deschisă”

Mate Andras, liderul UDMR Cluj a precizat pentru monitorul că, în mesajul său, Kelemen “se referea probabil la Laszlo Tokes care, la ultimele alegeri a candidat pe listele UDMR”.

“Lista UDMR este deschisă, şi Laszlo Tokes a fost tot membru UDMR, până la urmă. Nici noi nu excludem colaborări. Cât despre partidul lui Tokes, de exemplu acesta  nu este înscris încă la tribunal. Iar PCM a anunţat deja că are candidatul lor la primărie”, a mai spus Mate.

Ultimele Stiri
abonare newsletter