Politică

Partidul lui Tokes, o “cianură”

<p /><img src="documente/stories/09_septembrie/19_ziua/04-tokes laszlo.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Cel de-al treilea partid al maghiarilor din România se doreşte o alternativă la UDMR şi PCM, prioritatea de gradul zero a fondatorilor fiind autonomia.

Politicienii maghiari din Cluj îl primesc cel puţin cu scepticism.

Marko Bela şi Kelemen Hunor califică înfiinţarea Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) o “cianură”, respectiv o “greşeală”, atât pentru maghiarii din România, cât şi pentru societatea românească.


Reprezentanţii maghiarilor de la Cluj sunt mai reţinuţi în declaraţii, însă nu dau şanse mari noului partid al lui Tokes, proaspăt înregistrat la Tribunal.

Cum alegerile se apropie, înafara unor colaborări cu alte formaţiuni politice maghiare, PPMT nu va reuşi să se impună în faţa electoratului, cel puţin nu la Cluj. Atât liderul UDMR Cluj, Mate Andras, cât şi cel al PCM Cluj, Csep Sandor se aşteaptă ca Tokes să vină cu propuneri.


Mate exclude alianţe cu partidul lui Tokes

Liderul UDMR Cluj, deputatul Mate Andras, a declarat în repetate rânduri că UDMR nu se teme de PPMT, pe motiv că alegătorii maghiari sunt “înţelepţi”. Mai mult, el îi aminteşte lui Tokes că, până la urmă “este udemerist”, intrând în Parlamentul European pe listele Uniunii.


Mate se bucură, însă, de faptul că unii membri ai noului partid provin din PCM, ceea ce înseamnă că o parte din PCM s-a scindat. “Sunt foşti colegi din UDMR şi din PCM în acest partid. Pentru UDMR nu reprezintă un pericol, vorbind de alegerile care se apropie, aceasta pentru că electoratul nostru a ales întotdeauna cu înţelepciune. Iar în privinţa alianţelor, orice fel de alianţă trebuie să vină din partea lor. O alianţă politică este exclusă, eventual dacă se vor înscrie pe listele UDMR”, a declarat Mate pentru Monitorul de Cluj.

PCM nu aplaudă apariţia PPMT


Liderul civicilor maghiari de la Cluj, Csep Sandor, recunoaşte că partidul său nu are mari şanse la alegerile de anul viitor, însă nici PPMT “nu va realiza mare lucru pentru că timpul este prea scurt”. Astfel, Csep nu exclude o colaborare cu noul partid al lui Tokes, chiar dacă europarlamentarul pare că priveşte mai degrabă înspre UDMR. “Nu exclud o alianţă a partidelor maghiarilor, noi, PCM nu avem mari şanse de unii singuri, de exemplu. Nu este exclus niciun moment alinaţe sau altfel de colaborări pentru alegeri”, a explicat Csep Sandor.

Tokes, atacat dur de UDMR


Liderii UDMR au criticat dur, ieri, apariţia noului partid pe scena politică. Astfel, potrivit lui Kelemen, PPMT este o greşeală atât pentru maghiarii din România, cât şi pentru societatea românească care ar putea rămâne fără un interlocutor în Parlament din partea comunităţii maghiare în cazul în care UDMR nu va mai intra în Legislativ după alegerile din 2012. Şi mai dur în calificative a fost vicepremierul Marko Bela care a firmat că PPMT reprezintă pentru Uniune şi maghiarii din Transilvania “o cianură politică, o poluare a mediului politic, care vine de la vecini”, făcând referire la Ungaria.

Ultimele Stiri
abonare newsletter