Politică

ANI e geloasă pe soţia deputatului Mate Andras

<p /><img src="documente/stories/09_septembrie/20_ziua/05-mate andras levente - udmr conf zilele maghiare rp 06.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Preşedintele UDMR Cluj, Mate Andras, este acuzat de ANI de conflict de interese.

Deputatul contra-atacă – ANI l-ar fi verificat după ce în Comisia Juridică s-a discutat proiectul de lege privind funcţionarea acestei instituţii.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat ieri Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la faptul că deputatul clujean UDMR, Mate Andras şi-a angajat ilegal soţia în biroul parlamentar în care acesta lucrează.


Pe lista ANI mai figurează, alături de liderul UDMR Cluj alţi patru deputaţi, acuzaţi că şi-ar fi angajat rude de gradul I şi II la birourile parlamentare. Potrivit ANI, cei cinci demnitari ar fi prejudiciat statul cu suma de 196.332 lei.

“Mate şi-a angajat soţia ilegal”


Agenţia Naţională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, că deputatul clujean Mate Andras Levente (UDMR) este într-un conflict de interese pentru că şi-a angajat soţia la biroul său parlamentar.

“Domnul András-Levente Mate, deputat în Parlamentul României, a propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă privind angajarea soţiei sale, doamna Erzsebet Mate, în perioada 16.03.2010 - 01.01.2011, în cadrul Biroului Parlamentar - Circumscripţia electorală nr. 13 Cluj, încălcând, astfel, prevederile Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei”, se arată în comunicatul Agenţiei Naţionale de Integritate.


Potrivit prevederilor legii Legii 161/2003 „prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative”, iar potrivit dispoziţiilor art. 2531 din Codul Penal al României conflictul de interese constă în îndeplinirea, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv.

Mate susţine că nu e nimic ilegal


Deputatul Mate a explicat ieri pentru Monitorul de Cluj că nu se poate vorbi de un conflict de interese şi susţine că ANI nu cunoaşte legislaţia. Mate a mai precizat că în angajarea soţiei sale un lucru important l-a constituit faptul că aceasta cunoaşte limba maghiară.

Mai mult, Mate acuză ANI că a decis să sesizeze Parchetul în cazul său contextul în care Comisia Juridică – al cărei membru este el – a discutat de curând proiectul de lege privind funcţionarea ANI.


“Cei de la ANI se prefac că lucrează, dar habar nu au de legislaţie. Soţia mea nici nu mai este angajată demult acolo. A fost angajată pentru cinci-şase luni, iar în ce priveşte salariul său, cel mai mare pe care l-a luat a fost de 850 lei, cel mai mic fiind în prima lună de aproximativ 400 de lei. Pe urmă, dacă aş fi încălcat legea, Camera Deputaţilor care încheie contractul de muncă în asemenea cazuri, nu l-ar fi încheiat, nu l-ar fi semnat. În al doilea rând, cei de la ANI încurcă funcţionarul public cu demnitarul, care este membru al unui partid”, a declarat Mate.

Alţi patru deputaţi, reclamaţi la Parchet

În atenţia ANI s-au aflat şi parlamentarii Oana Niculescu Mizil (PSD), Sonia-Maria Drăghici (PSD), Mihai Radan, reprezentant al Grupului Parlamentar al Minorităţilor Naţionale şi Stelică Iacob Strugaru (PDL). Toţi cei patru sunt acuzaţi de Agenţie de conflict de interese şi au fost reclamaţi Parchetului pentru că şi-ar fi angajat rudele la cabinetele parlamentare în care activează.

Ultimele Stiri
abonare newsletter