Politică

Ce interese apără senatorii când blochează Legea asistenţei sociale

<p /><img src="documente/stories/10_octombrie/27_ziua/01 senat.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />O recentă anchetă guvernamentală a dezvăluit că sistemul actual de asistenţă socială dă posibilitatea unor fraude de mari proporţii.

De câteva săptămâni, proiectul Legii asistenţei sociale stă blocat în Senat, aleşii nereuşind să întrunească cvorumul pentru a putea începe dezbaterile.

Cauzele nu ţin însă doar de capacitatea de mobilizare a senatorilor. O recentă anchetă guvernamentală a dezvăluit că sistemul actual de asistenţă socială dă posibilitatea unor fraude de mari proporţii, care costă bugetul de stat sume imense. Această situaţie este „aprobată tacit” de către politicieni, întrucât le poate aduce importante avantaje electorale. Prin blocarea schimbării legii, senatorii le fac propriilor partide serviciul de a permite şi pe mai departe cumpărarea de voturi pe seama acordării în mod fraudulos a ajutoarelor sociale.


Senatorii Puterii nu s-au mobilizat nici de data asta pentru a forma majoritatea, iar cei ai Opoziţiei nu îşi doresc să voteze o lege despre care ei spun că acreditează o „crimă socială”, dacă amendamentele aduse nu sunt dezbătute corect. Dacă Senatul nu va putea dezbate proiectul Legii asistenţei sociale în calitate de primă Cameră sesizată nici în cursul săptămânii viitoare, pe data de 3 noiembrie aceatsa va fi adoptată tacit şi va trece la Camera Deputaţilor, care este cameră decizională. Astfel, politicienii se vor putea „spăla pe mâini” de un proiect şi aşa controversat.

Fraude masive la nivel naţional


Sulfina Barbu, ministrul Muncii a subliniat recent că la nivel naţional există o fraudă masivă în banii de asistenţă socială. „Practic din 430 de persoane verificate, 354 fraudau banii pentru asistenţa socială. Dacă într-un singur judeţ frauda este de 82%, putem avea imaginea clară a dimensiunii fraudei din banii de asistenţă socială. USL apără fără nicio jenă un sistem bolnav, care permite o fraudă masivă. Cu fiecare zi de blocare a reformei, USL a îngreunat şi mai mult viaţa şi aşa dificilă a oamenilor care chiar au probleme de sănătate şi au mare nevoie de ajutor”, a declarat Sulfina Barbu.

Bâlbâielile din Senat au continuat şi ieri


După aproape două luni de tergiversări şi chiul, Puterea şi Opoziţia păreau că au ajuns, în sfârşit la un acord privind dezbaterea proiectului Legii asistenţei sociale. Luni, liderii grupurilor parlamentare au hotărât ca proiectul Legii asistenţei sociale să fie trecut la primul punct al ordinii de zi a plenului de miercuri. Reprezentanţii Opoziţiei au susţinut că în schimbul acceptului privind dezbaterea proiectului legii asistenţei sociale, reprezentanţii Puterii au fost de acord să îşi numească reprezentanţii în comisia de anchetă a alegerilor din judeţul Neamţ. Cu toate acestea, şedinţa de plen de ieri a fost din nou blocată, din lipsă de cvorum. Din cei 137 de senatori au fost prezenţi doar 58. Legea asistenţei sociale a intrat pe ordinea de zi a plenului Senatului pe 21 septembrie, de atunci trecând zece şedinţe de plen în care dezbaterile fie nu au ajuns la acest proiect, fie şedinţele de plen au fost suspendate.

Gurzău: „Lumea trebuie să înţeleagă necesitatea acestei legi”


Deputatul PDL Adrian Gurzău crede că pentru blocajul din Senat una din soluţiile majorităţii va fi probabil, „abordarea acestei probleme, a debarcării lui Mircea Geoană, preşedintele Senatului”. „Legea asistenţei sociale va ajunge în Camera Deputaţilor, care este cameră decizională. Este o lege importantă, necesară, iar lumea trebuie să înţeleagă acest lucru. Trebuie văzut, verificat dacă cei care s-au declarat nevoiaşi sunt într-adevăr în această situaţie. Pentru că sunt mulţi care au venituri mari şi totuşi se declară nevoiaşi”, a completat Gurzău.

Opoziţia: „Acuzaţiile Puterii sunt nedrepte”


Senatorii Opoziţiei de la Cluj aşteaptă scuze de la Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, pentru că acuzele acesteia sunt nedrepte. De altfel, Sulfina Barbu spunea, şi la sfârşitul lunii august că PDL, spre deosebire de USL, are curajul să facă această reformă, precum şi verificările necesare, pentru a pune capăt unei risipe de bani care se îndreaptă şi către oameni cărora nu li s-ar cuveni aceste ajutoare sociale, deoarece au fost folosite şi ca mită electorală. „Puterea are majoritate, să vină şi să îşi facă legile, noi nu vom fi părtaşi la o crimă socială. Şi-au luat un angajament faţă de FMI, să vină, să ne aşezăm la masa dialogului, pentru dezbateri. Şi săptămâna viitoare se va mai putea discuta, dar ei trebuie să accepte această lege. Amendamentele noastre au fost acceptate doar parţial, considerăm că Sulfina Barbu trebuie să îşi ceară scuze pentru acuzaţiile aduse”, a declarat senatorul PSD Alexandru Cordoş, pentru monitorul.

„Este o problemă a Puterii acest blocaj din Senat. Ei trebuie să îşi facă majoritatea. Pe de altă parte cred că doamna Barbu a făcut nişte declaraţii nedrepte şi trebuie să îşi ceară scuze pentru asta”, a declarat, la rândul său, senatorul liberal Marius Nicoară. „Puterea poate să îşi treacă absolut orice lege îşi doreşte, ei au majoritatea, este problema lor. Nu cred că Opoziţia nu îşi doreşte adoptarea acestui proiect, dovadă stau discuţiile de ieri şi acordul privind această întâlnire de azi”, a spus şi senatorul PC Şerban Rădulescu.

Alocaţii de susţinere a familiei date corect în Cluj

Clujul nu s-a situat printre judeţele cu nereguli majore la acordarea ajutoarelor sociale, aspect dovedit de rezultatele controalelor realizate de inspectorii sociali atât anul trecut, cât şi anul acesta. Potrivit datelor Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, pentru perioada iulie-septembrie 2011 au fost daţi necuvenit, la nivel naţional, peste 209.000 lei pentru alocaţii pentru susţinerea familiei. În judeţul Cluj, din cele 23 primării verificate şi 230 de dosare selectate pentru control, s-a dovedit că toate au fost corecte şi nicio persoană nu a încasat alocaţia ilegal.

Campionii dosarelor cu probleme au fost judeţele Teleorman cu peste 75.000 lei daţi ilegal, Tulcea cu aproape 50.000 lei şi Brăila cu peste 24.000 lei.

Venit minim garantat necuvenit în valoare de 1,3 milioane lei

Tot în acest an, în perioada aprilie-august, inspectorii sociali au verificat şi dosarele de ajutoare sociale sau venit minim garantat din toată ţara. Astfel, conform datelor Ministerului Muncii, au fost propuse spre suspendare peste 14.500 dosare, adică 7,52% din totalul celor verificate. De asemenea, au fost propuse pentru încetarea plăţii 1.437 dosare, adică 0,74%. Sumele plătite necuvenit fost în valoare de 1.320.748 lei.

În judeţul Cluj, au fost verificate peste 2.800 dosare pentru venitul minim garantat şi au fost propuse pentru suspendare doar 4. Nu s-a descoperit niciun caz care ar fi primit bani necuvenit.

La fel ca şi în cazul alocaţiei de susţinere a familiei, judeţul Teleorman se află în fruntea clasamentului cu peste 276.000 lei plătiţi necuvenit. Este urmat de Iaşi cu peste 202.000 lei şi Vaslui cu peste 140.000 lei.

Ajutoare de încălzire ilegale în valoare de peste 1 milion lei

Nici dosarele pentru acordarea ajutorului de încălzire nu au scăpat de controale în acest an. Astfel, potrivit unei verificări făcută în intervalul 31 ianuarie – 31 martie, au fost date ajutoare de încălzire în mod necuvenit în valoare de peste 1 milion lei.

La fel ca şi la ajutoarele enumerate anterior, judeţul Cluj s-a situat printre puţinele din ţară care au dat ajutoarele de încălzire corect. Cei mai mulţi bani daţi necuvenit au fost în Prahova, cu peste 200.000 lei, urmat de Tulcea cu peste 150.000 lei şi Gorj cu peste 120.000 lei.

271 sibieni cu handicap ilegal

Cel mai recent control referitor la acordarea unor ajutoare a avut loc în septembrie în judeţul Sibiu, unde au fost descoperite 271 de persoane care aveau certificate de handicap ilegal, fără să sufere de bolile scrise în certificat. Astfel, din 430 de persoane verificate, 271 aveau certificatul ilegal, iar 83 de persoane aveau un grad al bolii nejustificat de mare. Principalele boli invocate de cei controlaţi au fost retardul mintal şi astmul bronşic. Potrivit conducerii Ministerului Muncii, după efectuarea controlului, Comisia Superioară a dispus anularea a 283 certificate de handicap şi reîncadrarea în grad de handicap a 83 persoane, ceea ce implică recuperarea fondurilor acordate ilegal, ca urmare a deţinerii unui certificat de handicap.

Mişcoiu: „Adoptarea tacită, o manieră elegantă a politicienilor de a se spăla pe mâini”

Analistul politic clujean, Sergiu Mişcoiu argumentează absenteismul şi tergiversarea proiectului Legii asistenţei sociale prin două căi. Pe de o parte, susţine el, unii, mai exact „Opoziţia are drept argument faptul că îşi dau seama că este una din cele mai retrograde legi din Europa şi că adopatarea legii asistenţei sociale ar putea întoarce România la perioada în care se murea de foame. Cred că Guvernul ar putea aplica nişte măsuri care existau demult pentru corectarea neregulilor din domeniul asistenţei sociale. Pentru că aveam şi până acum mijloacele necesare în acest sens. Câte anchete serioase s-au făcut în acest sens…”, spune analistul. Pe de altă parte, mai arată Mişcoiu, adoptarea tacită unui astfel de proiect este un avantaj pentru politicieni. „Aşa se vor putea spăla pe mâini de o lege controversată, mai ales cei de la Putere. Parlamentarii aceştia merg în teritoriu, se întâlnesc cu oamenii, cu pensionarii, cu cei aflaţi în această situaţie, sunt luaţi la întrebări. Consider însă că adoptarea tacită calcă în picioare rolul Parlamentului”, explică Mişcoiu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter