Social
“Psihologia poporului român”, studiată de psihologi clujeni
Daniel David, directorul fondator al Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Universităţii Babes-Bolyai, reface împreună cu un grup de psihologi lucrarea filosofului Constantin Rădulescu Motru - "Psihologia poporului român".
Acesta a anunţat că primele concluzii ale studiului vor fi făcute publice la sfârşitul anului sau la începutul anului viitor, sub forma unei cărţi.
Echipa care lucrează la acest proiect este formată din 5 persoane, dintre care trei cadre didactice şi doi doctoranzi.
"Este un proiect un pic mai de lungă durată, pe care l-am început de anul trecut şi probabil că vom oferi primele rezultate la finalul anului sau la începutul anului viitor. Vrem să continuăm proiectul început prin anii '30 de Constantin Rădulescu Motru. Când a scris despre psihologia poporului român, Motru vedea aceste lucrări având o contribuţie la constituirea unui proiect pentru o ţară unită, pentru un popor", a declarat pentru HotNews.ro Daniel David, directorul fondator al Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Universităţii Babes-Bolyai (UBB).
Cunoscutul filosof şi psiholog Constantin Rădulescu Motru a publicat în 1937 o serie de lucrări adunate sub titlul "Psihologia poporului român".
"Practic, el nu a avut foarte multe date statistice şi analize psihologice măsurate cu teste serioase. Noi avem foarte multe teste psihologice internaţionale adaptate pe populaţia românească, dar aplicate şi în alte ţări, astfel încât putem să comparăm. Şi aici ne referim la indicatori ca Optimism, pesimism, religiozitate, stare de fericire, gândire raţională sau iraţională - şi putem vedea cum stau românii faţă de alte popoare", a explicat coordonatorul grupului de Cluj care va realiza această lucrare.
"Când am început proiectul, am dat peste un citat de-al lui Constantin Rădulescu Motru, care spunea în 1946: «Peste 50 de ani, nu mai târziu, cele publicate sau crezute de mine şi de oamenii din timpul meu vor deştepta din nou interesul publicului românesc». Noi am întârziat, dar proiectul cred că e foarte important, ţinând cont că şi Europa merge pe ideea de unitate în diversitate şi partea de diversitate în România e foarte importantă. Abia dacă ne înţelegem cu adevărat vom şti ce e de făcut", a susţinut directorul fondator al Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul UBB.