Sport

Bosnia, la un pas de suspendare!

<p><img src="documente/stories/03_martie/30_ziua/09-bosnia-suspendare-mod.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Federaţia de Fotbal din Bosnia-Herţegovina ar putea fi exclusă din FIFA şi UEFA - România s-ar putea califica la Euro 2012.</p>

 

Forul care conduce fotbalul din Bosnia a respins ieri cererea FIFA şi UEFA de a-şi modifica statutul şi ar putea fi exclusă pentru doi ani din competiţiile organizate de respectivele foruri.


Federaţia deFotbal din Bosnia- Herţegovina (FFBH) este condusă de trei preşedinţi (câte un reprezentant al sârbilor, al croaţilor şi al musulmanilor), iar acest sistem nu este agreat de forurile internaţionale, care au cerut un singur conducător pentru fiecare federaţie afiliată.

În cadrul Adunării generale de ieri a FFBH, la care au participat 54 dintre cei 60 de delegaţi, 28 dintre ei au votat împotriva modificării statutului, proiectul fiind susţinut doar de 22 de delegaţi, în timp ce trei s-au abţinut de la vot, conform site-ului bosniac SportSport.ba. Disputele dintre principale trei comunităţi etnice care convieţuiesc în Bosnia - sârbă, croată şi musulmană - au adus această ţară în pragul excluderii din FIFA şi UEFA, din cauza absenţei unui acord pentru alegerea unui preşedinte unic al federaţiei, aşa cum prevede regulamentul internaţional.


Comunitatea sârbilor bosniaci este cea care a votat împotriva variantei cu un singur preşedinte, deoarece aceştia se tem că astfel le-ar fi pusă în pericol autonomia.

 


Suspendaţi din toate competiţiile

 


Ultimatumul dat de FIFA şi UEFA pentru efectuarea schimbării de statut expiră la 1 aprilie, dată la care federaţia bosniacă va fi suspendată în mod automat de cele două foruri internaţionale pe o perioadă nedeterminată.

În aceste condiţii, selecţionata Bosniei riscă să fie exclusă din preliminariile Campionatului European de fotbal ediţia 2012, dacă nu îşi schimbă statutul până la următorul meci oficial, cel cu România din 6 iunie. Dacă situaţia va rămâne la fel la forul de la Sarajevo, naţionala Bosniei ar putea fi exclusă şi din din preliminariile Campionatului Mondial din 2014, care va avea loc în Brazilia, iar echipele de club bosniece vor pierde dreptul de a evolua în Liga Campionilor şi Europa League.


 

Cum ar arăta grupa D?

 

Ionuţ Lupescu, directorul general al FRF, a declarat ieri că nu crede că naţionala noastră va fi foarte avantajată în cazul în care Bosnia va fi exclusă. „Am auzit decizia luată de Adunarea Generală a federaţiei din Bosnia. Deocamdată nu pot să comentez, aşteptăm şi noi decizia UEFA şi FIFA. Nu ştiu cât ne-ar avantaja în campania de calificare o excludere a Bosniei. Mai sunt multe meciuri şi noi trebuie să le câştigăm pe toate“, a declarat ieri Lupescu.

Conform agenţiei France Press, o decizie privind situaţia echipei naţionale a Bosniei-Herţegovina ar putea fi luată în cadrul următorului Comitet Executiv al UEFA, care este programat în zilele de 16 şi 17 iunie, însă comitetul poate fi convocat şi mai devreme.

Clasamentul grupei D de calificare la Euro 2012 va arăta astfel, în cazul în care Bosnia va fi exclusă şi va pierde toate meciurile cu 0-3:

M         P

1. Franţa          5          12

2. Albania         5          10

3. Belarus         5          8

4. ROMÂNIA      4          5

5. Luxemburg   5          4

6. Bosnia          4          0

Ultimele Stiri
abonare newsletter