De la 1 la 5 ani de închisoare. Propunerea legislativă privind pedepsirea șoferilor care conduc vehicule după ce au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive a fost adoptată de Senat fără sancțiuni majorate.
Un bărbat de 36 de ani a fost reținut de procurorii DIICOT Cluj pentru trafic de droguri de mare risc. Substanțele psihoactive erau comercializate contra sumei de 100 de lei, inclusiv minorilor din Cluj.
După 7 ani de consum de droguri, cu perioade în care ajunse să consume zilnic, o tânără din Cluj a decis să-și schimbe viața radical. Astăzi, își spune povestea pe TikTok, unde mărturiile sale adună zeci de mii de vizualizări și inspiră oameni care trec prin experiențe similare.
Proiectul de lege referitor la pedepsirea șoferilor drogați trebuie să aibă caracter preventiv. „Dincolo de afectarea capacității de a conduce, substanțele psihoactive predispun la comportamente cu risc”, spune medicul Radu Țincu.
Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală de la Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că este nevoie de expertize pentru a se stabili dacă substanțele psihoactive găsite în organismul unui șofer îi afectează capacitatea de a conduce.
Consumul drogurilor în rândul tinerilor reprezintă o problemă reală, iar abordarea acestui fenomen presupune un efort concertat din partea profesorilor, a consilierilor școlari și a instituțiilor specializate. „Activitatea de conștientizare și de educație este foarte importantă”, spune ministrul Educației, psihologul Daniel David.