Actualitate

Tişe cere demisia ministrului Transporturilor

<p><img src="documente/stories/2012/03_martie/29/03-tise.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj spune că ministrul Nazare este „incompetent”.</p>

Alin Tişe cere demisia ministrului Transporturilor, Alexandru Nazare pentru faptul că municipiului Cluj-Napoca nu a fost inclus în reţeaua prioritară CORE a programul european de transport TEN-T.

În schimb, spune șeful Consiliului Județean Cluj, a fost inclus municipiul Târgu Mureş. Decizia va afecta dezvoltarea transportului intermodal al Clujului, deoarece fondurile alocate se stabilesc până în anul 2030, arată Alin Tişe.

În replică, ministrul Transporturilor îi recomandă lui Tişe „să consulte atent“ harta acceptată la Consiliul Miniștrilor Transporturilor din Uniunea Europeană.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tișe, îl acuză pe Alexandru Nazare de incompetenţă, motivându-și aprecierea prin faptul că a acesta ar fi decis „unilateral“ ca Mureşul să fie inclus în această reţea de dezvoltare, în defavoarea Clujului.

„Sunt stupefiat de faptul că ministrul Transporturilor şi-a permis să ia această decizie fără consultări, din proprie iniţiativă, şi anume ca Mureşul să fie inclus în această reţea, iar Clujul să fie defavorizat. În calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj îi cer să îşi dea demisia, este un incompentent, a decis unilateral dezvoltarea unei regiuni“, a spus Tişe.

Președintele Consiliului Județean a mai explicat că includerea municipiului Târgu Mureş în această reţea îi va creea un avantaj în dezvoltarea infrastructurii pe termen lung, deoarece prin CORE se asigură fondurile europene pentru dezvoltare şi prioritate la dezvoltare.

Potrivit lui Tișe, în data de 27 martie, în şedinţa Consiliului pentru Transport de la Bruxelles, a fost revizuită Reţeaua de transport TEN-T. Aici s-a stabilit includerea municipiului Târgu Mureş în CORE Network (reţeaua prioritară) a reţelei TEN-T pentru sectorul de transport rutier şi feroviar. În aceste condiţii Clujul rămâne în continuare inclusă în CORE doar cu Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca, fără partea de rutier şi feroviar, unde se regăseşte în reteaua secundară.
„Fără o reţea rutieră şi feroviară pe măsură, în timp inclusiv Aeroportul va avea de suferit, datorită ieşirii din sistemul intermodal integrat de transport”, a mai explicat el.

Decizia nu este încă definitivă

Tişe a mai precizat că noile reglementări au trecut doar de Consiliul pentru Transport, Telecomunicaţii şi Energie şi urmează să fie trecute şi prin aprobarea Parlamentului European. Preşedintele Consiliului Judeţean le va solicita europarlamentarilor români să susţină includerea Clujului în reţeaua principală a TEN-T şi pentru sistemul feroviar şi rutier. Totodată, va cere Ministerului Trasporturilor ca la o viitoare actualizare a acestei reţele să fie inclus şi Clujul în reţeaua principală pe toate sectoarele de transport.

Nazare îl contrazice pe Tişe

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Alexandru Nazare, respinge acuzațiile președintelui Consiliului Județean Cluj privind o înlocuire a Clujului cu Mureșul pe rețeaua europeană de transport.

„Fără a intra într-o polemică cu domnul Tișe, îl invit să consulte atent harta acceptată la Consiliul Miniștrilor Transporturilor din Uniunea Europeană, în data de 23 martie. Pe acea hartă județul  Cluj este la intersecţia coridoarelor din rețeaua centrală a Uniunii Europene, atât pe feroviar prin ruta Coșlariu – Cluj Napoca – Suceava, cât și pe rutier prin ruta Sebeș – Turda - Târgu Mureș-Iași - Ungheni. Mai mult, orașul Cluj Napoca este nod intermodal de transport, iar aeroportul a fost inclus și el în rețeaua TEN-T. Toate aceste rute care includ Clujul vor avea începând cu 2014 acces la finanțare europeană. Singurul mod de transport nereprezentat în rețeaua TEN-T de pe teritoriul județului Cluj este cel naval”, precizează Nazare într-un comunicat al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.

 


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter