Actualitate

După prima sesiune de rezidenţiat, au rămas posturi neocupate

<p />Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a declarat joi într-o conferinţă de presă că lipsa medicilor din spitale este cauzată şi de faptul că mulţi dintre studenţii care termină Medicina nu reuşesc să treacă de concursul de rezidenţiat pentru a ocupa locurile vacante.

Pe de altă parte, ministrul a spus că mulţi medici români aleg să profeseze în străinătate, lucru care, de asemenea, afectează sistemul sanitar românesc.

„Există un flux foarte mare de emigrare. După cum ştiţi, 3.000-5.000 de medici pleacă anual. Foarte puţini vin la noi în ţară din altă parte. Noi încercăm să fim la zi unde sunt specializări deficitare şi ţinem cont la rezidenţiat (...), acesta a fost motivul pentru care am făcut a doua sesiune de rezidenţiat. Au rămas peste 400 de posturi vacante. Nu le-au ocupat, deşi erau şi posturi, nu doar locuri, la specializări precum medicina de urgenţă, terapie intensivă, neonatologia, care începe să devină o specializare rară şi deficitară”, a susţinut Ritli.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, prezent la conferinţa de presă, a afirmat că mulţi medici aleg să plece din ţară pentru că nu pot să profeseze din cauza „lipsei posibilităţii de intrare în mod transparent” în spitalele româneşti.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, a declarat joi că foarte mulţi medici aleg să plece în ţările OECD (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică), unde lucrează 11.200 de doctori români, care au plecat începând cu 2007.

Ultimele Stiri
abonare newsletter