Actualitate

Listele de aşteptare pentru hepatită ar putea fi eliminate

<p /><img src="documente/stories/2012/03_martie/30/05-hepatita.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />România este singura țară din lume în care tratamentul se dă după o lege.

Bolnavii de hepatită B şi C ar putea să îşi primească tratamentul fără să mai stea pe liste de aşteptare luni întregi sau chiar un an, dacă Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) îşi vor respecta promisiunea.

În prezent, soarta bolnavilor de hepatită este decisă de o omisie naţională de evaluare a dosarelor depuse de bolnavi în vederea tratamentului. Dacă fondurile s-au terminat, bolnavul nu mai primeşte tratament gratuit.

În ţara noastră, potrivit statisticilor Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH), aproximativ 2 milioane de persoane sunt infectate cu virusul hepatitei B sau C, dar numai 1% din bolnavii cu hepatită B au la dispoziţie tratament pentru această afecţiune, în timp ce abia sub un procent din cei infectaţi cu virusul C se pot trata. Medicii şi reprezentanţii APAH subliniază că mulţi bolnavi de hepatită nu au acces la tratament din cauza listelor de aşteptare, a fondurilor limitate alocate de stat pentru tratament, dar şi a nediagnosticării bolii.

Doar în România, tratamentul se dă după o lege

Prof. dr. Vasile Andreica de la Medicala III atenţionează că România este singura ţară din lume care include bolnavii de hepatită în tratament pe baza unei legi şi nu pe baza unor ghiduri terapeutice aşa cum este peste tot în lume. Astfel, bolnavul trebuie să respecte un traseu lung şi anevoios până când îşi primeşte tratamentul: întocmirea unui dosar, depunerea acestuia la Casa de Asigurări de Sănătate din judeţ, trimiterea lui la o comisie naţională, evaluarea dosarului şi apoi returnarea acestuia în judeţ cu răspunsul „da” sau „nu”.

Dorina Duma, directorul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Cluj spune că din cauza lipsei ghidurilor terapeutice, comisia de evaluare poate să decidă subiectiv cui acordă şi cui nu acordă tratament. „Dacă avem două persoane, una de 80 de ani şi una de 50 de ani, cu acelaşi grad al bolii, din cauza lipsei ghidurilor terapeutice, comisia poate să spună că îi dă pe moment tratament celei de 50 de ani pentru că e mai tânără şi are şanse mai multe”, explică Dorina Duma.

Bolnavii au cerut eliminarea listelor de aşteptare

În judeţul Cluj, timpul de aşteptare pe liste era de 18 luni acum doi ani, însă a scăzut sub şase luni, anul trecut. Marinela Debu, preşedintele APAH afirmă că şi la nivel naţional s-au redus timpii de aşteptare, însă cu toate acestea listele ar trebui eliminate pentru a avea acces la tratament cât mai mulţi bolnavi. „Cei de la Ministerul Sănătăţii şi CNAS au promis în urmă cu două săptămâni că listele de aşteptare vor fi eliminate şi sper să se ţinp de cuvânt”, precizează Marinela Debu.

Conform datelor Casei de Asigurări de Sănătate Cluj, în judeţul Cluj, în 2009, pe listele de aşteptare se aflau 323 de persoane, la sfârşitul lui 2010, 175 de persoane, iar la finele anului trecut, 66 de persoane.

În judeţul Cluj, anul trecut erau înregistraţi 6.623 de bolnavi de hepatită B şi C.

Ultimele Stiri
abonare newsletter