Actualitate

80 de ani de istorie a Aeroportului Cluj-Napoca

<p /><img src="documente/stories/2012/03_martie/31/06-aeroport_ds_08.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Monitorul de Cluj vă prezintă „pista” aeroportului de la avioane cu 8 locuri la milionul de pasageri de anul trecut.

Aeroportul, al patrulea aeroport ca mărime din România, aflat în administrarea Consiliului Judeţean Cluj, a împlinit ieri 80 de ani de la deschidere.

Fondat la 1 aprilie 1932 de către Ministerul Român al Industriei şi Comerţului, aeroportul devine unul aeroport internaţional, după doar un an, primul zbor echilibrat fiind al Liniilor aeriene cehe CSA pe ruta Praga-Cluj-Bucureşti, care foloseau aeroplane cu opt locuri, model Avia-Fokkers.

La sfârşitul anilor 1930 aeroportul şi-a intensificat activităţile, numărul angajaţilor crescând de la 6 în 1934 la 16 în 1939. În această perioadă a fost construit şi terminalul de pasageri, inaugurat în 1939.

În timul celui de-al doilea război mondial, aeroportul a fost cuprins în schema de război, devenind unul militar şi fiind considerat cel mai important din Transilvania. În 1940, ca urmare a dictatului de la Viena, Transilvania de Nord (inclusiv Clujul) a fost cedată Ungariei, iar aeroportul a fost folosit de către aviația militară ungară și de Luftwaffe. În octombrie 1944, armata ungară din oraș a fost învinsă de forțele armate române și sovietice. Când a fost recucerit de către Escadrila Nr. 4 Română Focșani, la sfârșitul lui septembrie 1944, aeroportul era complet distrus.

După război, aeroportul și-a reluat cursele interne Tarom legînd Clujul de alte orașe românești importante.

În anii 1960 a început o modernizare intensivă a aeroportului. În 1969 a fost inaugurat noul terminal de pasageri, iar până în 1970 aeroportul a fost dotat cu echipamentele de securitate a zborului.

Aeroportul a rămas unul de călători până în septembrie 1996, când a fost deschis din nou atât pentru transporturi de călători cât și transporturilor cargo internaționale. În 1996 consiliul judeţean Cluj a început extinderea clădirii terminalului, finalizată în august 1997.

În anul 2008 a fost finalizată construcția unui nou terminal de sosiri pasageri pentru Aeroportul Internațional Cluj.

Consiliul judeţean a investit milioane de euro în aeroport

Pentru a aduce aeroportul la standarde internaţionale şi, implicit, pentru consolidarea infrastucturii, atât de importantă în atragerea investitorilor, CJ Cluj a investit aici în ultimii ani zeci de milioane de euro. Doar pentru terminalul de plecări, inaugurat în mai 2009, autorităţile judeţene au cheltuit 25,8 de milioane de euro.

Construcţia are o suprafaţă de 16.000 de metri pătraţi şi o capacitate de procesare a 750 de pasageri pe oră, respectiv 1,5 milioane de pasageri pe an.
Totodată, potrivit conducerii Consiliului Judeţean, până acum, din bugetul judeţului, au fost plătiţi 1,6 milioane lei pentru pista nouă a aeroportului, care ar urma să fie terminată în vara acestui an.

„Sperăm ca, în conformitate cu discuţiile şi cu contractul pe care îl avem, undeva în lunile iulie-august, clujenii să se poată bucura de o pistă nouă, de 2.100 de metri, lată de 60 de metri”, a declarat, recent, Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj. Noua pistă va permite şi aterizarea aeronavelor mari, ceea ce înseamnă că vor putea veni noi operatori de zbor în Cluj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter