Actualitate

Sorin Apostu: „Administraţia publică pentru mine este un capitol încheiat”

<p />Curtea de Apel Târgu Mureş va decide, în cursul zilei de marți, dacă va prelungi sau nu mandatele de arestare preventivă a fostului primar Sorin Apostu şi a omului de afaceri Călin Mihai Stoia.

La termenul de judecată de luni, Curtea de Apel Târgu Mureş a luat în discuţie cererea de eliberare sub control judiciar a inculpatului Călin Mihai Stoia, trimis în judecată în stare de arest preventiv alături de Sorin Apostu.

„Administraţia publică pentru mine este un capitol încheiat. Nu am intenţia de a influenţa martorii chiar dacă declaraţiilor lor sunt în defavoarea mea. Nu sunt de acord să fiu menţinut în arest. În starea de arest starea de sănătate mi s-a înrăutăţit (...) Nu am început cariera ca primar şi nu vreau să o termin ca primar, sunt profesor universitar şi vreau să mă întorc la catedră”, a spus Sorin Apostu la termenul de judecată de luni, de la Curtea de Apel Târgu Mureş, ca o pledoarie la solicitarea sa de neprelungire a mandatului de arest preventiv.

Apostu a adus în discuţie o serie de contracte încheiate de Primăria Cluj-Napoca pe vremea când era primar, cum ar fi cel pentru colectarea selectivă a deşeurilor, care ar avea cel mai mic preţ din ţară. Fostul primar a mai spus că parcursul urmării penale nu a adus atingere derulării procesului, că este primul interesat de aflarea adevărului şi i-a precizat judecătoarei Mihaela Creţu că poate fi judecat în stare de liberate.

Stoia spune că nu avea de ce să dea mită

Călin Mihai Stoia a afirmat, în faţa instanţei, că este nevinovat, că nu este logic ca el să fi dat mită pentru a pierde o parte dintr-un contract de salubrizare şi şi-a arătat disponibilitatea de a fi reaudiat de instanţă la un termen viitor de judecată. Stoia a susţinut că va explica instanţei mureşene ce s-a întâmplat cu contractul de salubritate invocat de procurorii anticorupţie, că acesta era total defavorabil firmei sale şi că va încerca astfel să dovedească „că nu există motivul pentru mită”. „Faptul că am fost arestat 5 luni este revoltător”, a spus Stoia, care a precizat că lucrul cel mai greu nu s-a rezumat la 'deliciile pe care ţi le oferă sistemul penitenciar din România”, ci „insuportabil este că stau de 5 luni în detenţie şi ştiu că sunt nevinovat”.

Stoia s-a arătat dispus să explice instanţei întregul mecanism al afacerii cu Primăria Cluj Napoca, întrucât „este absurd să dai mită ca să pierzi un contract”.
Instanţa a precizat că Călin Mihai Stoia va fi reaudiat în acest dosar, iar pentru termenul din data de 14 mai vor fi citaţi patru martori.

Solicitarea avocaţilor apărării ca Aspazia Droniuc să fie adusă în faţa instanţei cu mandat de aducere, pentru a fi audiată, a fost respinsă de instanţă. Curtea de Apel Târgu Mureş se va pronunţa în data de 4 aprilie asupra prelungirii măsurii arestului preventiv în cazul lui Sorin Apostu şi Călin Mihai Stoia. Următorul termen de judecată a fost stabilit în acest dosar pentru 14 mai, ocazie cu care vor fi audiaţi primii patru martori.

Ultimele Stiri
abonare newsletter