Actualitate

În ce situaţii este nevoie de chirurg pentru a slăbi

<p><img src="documente/stories/2012/04_aprilie/03/07-sleeve_gastrectomy.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Intervenția chirugicală este recomandată în cazul celor cărora dieta şi exerciţiul fizic nu au dat rezultate.</p>

Doctorul Nadim Al Hajjar, medic primar chirurg la Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie Prof Dr Octavian Fodor Cluj, vă prezintă, în numărul de astăzi, care sunt cele mai bune metode chirurgicale de slăbit şi cine trebuie să apeleze la tratamentul chirurgical al obezităţii.

Tratamentul chirurgical al obezităţii este recomandat pacienţilor care au un indice de masă corporală peste 40 kg/m², la care dieta şi exerciţiul fizic nu au dat rezultate.

Există la ora actuală mai multe variante de operaţii bariatrice, care dau rezultate diferite din punctul de vedere al scăderii în greutate. Astfel,  una dintre aceste variante este bandarea gastrică ce presupune reducerea volumului gastric prin compartimentarea stomacului cu ajutorul unui inel siliconat al cărui calibru este ajutat în funcţie de evoluţia scăderii greutăţii corporale.

Metoda care dă rezultate pe termen lung

Gastroplastia vericală (sleeve-gastrectomy) este procedura care reduce capacitatea gastrică, prin îndepărtarea chirurgicală a marii curburi a stomacului.

O variantă a procedurii anterioare este aşa numitul sleeve plicaturat (gastric imbrication), o procedură care renunţă la secţionarea porţiunii vericale a stomacului şi se limitează la reducerea capacităţii acestuia prin plicaturarea lui în interiorul propriei cavităţi.

Această ultimă variantă teraputică câştigă din ce în ce mai mult teren, deoarece are costuri mult mai reduse decât bandarea gastrică şi gastroplastia verticală, este mai puţin agresivă şi cu rezulate pe termen lung cel puţin la fel de bune.

Cele trei tehnici chirurgicale menţionate mai sus sunt realizate în marea majoritate a cazurilor în manieră laparoscopică, recuperarea pacienţilor fiind în majoritatea cazurilor rapidă cu posibilitatea reintegrării socio-economice rapide.

După slăbire, intervine rolul chirurgului plastician

Scăderea în greutate ameliorează semnificativ statusul morfofuncțional al pacienților obezi, cu șanse mari de normalizare a valorilor gicemice dacă aceștia sunt diabetici, scăderea valorilor tensionale și îmbunătățirea funcției cardiace, ameliorarea mobilității articulare.

Consecutiv acestor intervenţii, pacienţii scad semnificativ în greutate, confruntându-se cu problema aspectului estetic, a cărui rezolvare aparţine chirurgului plastician, fapt ce susţine încă o dată faptul că tratamentul acestei patologii presupune o strânsă colaborare interdisciplinară.

În ediția următoare, informaţii despre alte boli

Urmăriţi ediţia monitorulcj.ro din data de 10 aprilie pentru a afla informaţii interesante despre alte probleme de sănătate care afectează o mare parte din populaţie. De asemenea, la adresa redactia@monitorulcj.ro aşteptăm întrebările dumneavoastră legate de alte afecţiuni despre care aţi dori să aflaţi informaţii referitoare la cauze, prevenţie şi tratament. Întrebările dumneavoastră vor fi transmise specialiştilor din medicina clujeană care vor oferi răspunsurile necesare.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter