Actualitate

Părinţii învaţă cum să prevină decesele în rândul copiiilor

<p />O alimentaţie mai bună, prevenirea și tratamentul bolilor copilăriei, imunizarea sunt câţiva factori care pot duce la scăderea ratei mortalităţii infantile. M

ajoritatea deceselor survenite la copiii sub 5 ani în ţara noastră pot fi prevenite. În judeţul Cluj, cauzele deceselor la grupa de vârstă 1 – 4 ani sunt accidentele şi leziunile traumatice, afecţiuni ale sistemului nervos, anomaliile congenitale, bolile aparatului respirator.

Cele mai recente date Eurostat arată că mortalitatea infantilă în România este de 9,8 morți la 1.000 de nou născuți, aproape dublă față de media europeană. Potrivit datelor Societăţii Române de Pediatrie, vinovate pentru toate aceste decese sunt anomaliile congenitale şi afecţiunile apărute în perioada perinatală, în aproape jumătate din cazuri, bolile aparatului respirator, cele infecţioase şi parazitare în 30%) din cazuri şi accidentele în 10% din cazuri. În judeţul Cluj, cauzele deceselor la grupa de vârstă 1–4 ani sunt accidentele şi leziunile traumatice, afecţiuni ale sistemului nervos, anomaliile congenitale, bolile aparatului respirator.

Platformă on-line despre sănătatea copilului

Ţinând cont de aceste date statistice îngrijorătoare pentru ţara noastră, Societatea Română de Pediatrie a lansat un ghid practic de profilaxie a bolilor infecţioase pediatrice, destinat medicilor care la rândul lor vor educa şi informa cât mai corect părinţii. De asemenea, a fost lansată şi platforma online www.protejamcopilaria.ro care stă la dispoziția părinților cu informații noi și relevante despre nutriție/alimentaţie sănătoasă, siguranța copilului și imunizare.
Îmbunătățirea alimentației, prevenirea și tratamentul bolilor copilăriei, imunizarea, creșterea accesului la informație  sunt factori care pot duce la scăderea ratei mortalității infantile.
„Sănătatea copilului este  un indicator cheie pentru sănătatea unei societăți, iar în prezent, acest subiect în România se află din nou pe agenda publică din cauza incidenței ridicate a cazurilor de boală, de mortalitate infantilă etc, în comparație cu alte țări. Societatea Română de Pediatrie a inițiat această campanie pentru a oferi copiilor din România șansa de a avea cel mai bun start în viață prin educarea părinților și sprijinirea medicilor în activitatea zilnică, cu informații referitoare la subiectele cele mai importante pentru îngrijirea copilului”, a declarat prof. dr. Marin Burlea, președintele Societății Române de Pediatrie.

Primii la boli care pot fi prevenite

Conform datelor Societăţii Române de Pediatrie, în 2010 şi 2011 s-a înregistrat o creştere îngrijorătoare a numărului de îmbolnaviri cu boli infecțioase ale copilăriei, față de anii precedenți. Astfel, România este una dintre ţările cu incidenţă  ridicată la boli ce pot fi prevenite prin vaccinare, cum sunt rujeola – locul 3 în Europa sau hepatita B – locul 6 în Europa. În 2011 s-a înregistrat o creştere a cazurilor de îmbolnavire de rujeolă, fiind vorba de 4.239 de cazuri, comparativ cu anul 2010 când au fost doar 193 de cazuri. În judeţul Cluj, anul trecut s-au înregistrat 496 de cazuri noi, în timp ce în 2010 nu a fost nici un caz nou. Potrivit conducerii Direcţiei de Sănătate Publică Cluj este vorba despre copii nevaccinaţi.

Ultimele Stiri
abonare newsletter