Actualitate

Clujencele își pot face gratuit testul Babeş – Papanicolau

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/08_august/23/07 test bp.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani îşi vor putea face, gratuit, din 1 septembrie, teste Babeş - Papanicolau pentru a preveni apariţia cancerului de col uterin.</strong>

Testările au loc în cadrul Programului Naţional de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin, gratuit, al Ministerului Sănătăţii.

Programul se derulează deocamdată în 10 judeţe, printre care şi Cluj, urmând ca acesta să fie extins la nivel naţional. Se va desfăşura pe o perioadă de cinci ani.


Potrivit Biroului de Presă al Ministerului Sănătăţii, toate femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin vor avea posibilitatea să efectueze testarea prin metoda frotiului cervico-vaginal Babeş –Papanicolau.

Ce trebuie făcut pentru a beneficia de gratuitate


Paşii urmaţi de pacientă pentru realizarea testului sunt foarte simpli. Astfel, pacienta se prezintă la cabinetul medicului de familie pentru a primi consiliere cu privire la prevenţia bolii. Tot aici se va stabili şi dacă aceasta se poate încadra în program. Medicul de familie va informa pacienta, îi va elibera un formular care asigură înscrierea în program şi o listă cu centrele de recoltare admise. Femeia se va programa la centrul de recoltare pentru recoltarea materialului celular cervico-vaginal. După fixarea pe o lamă a frotiului, acesta va fi transmis de către centrul de recoltare la spitalul care a organizat screeningul sau, după caz la laboratoarele de anatomie patologică, însoţit de formular.

Rezultatul testului va fi transmis înapoi la cabinetul medicului de familie pentru a fi prezentat pacientei.


200.000 de femei testate anul acesta

Conducerea Ministerului Sănătăţii a precizat că pe parcursul celor cinci ani vor fi incluse 6 milioane de femei în program. „Anul acesta avem în vedere testarea a peste 200.000 de femei care sunt eligibile pentru program. În cinci ani vor fi incluse în programul Ministerului Sănătăţii, aproximativ 6 milioane de femei. Acest deziderat, însă, depinde de receptivitatea femeilor, motiv pentru care am pregătit campanii locale de informare atât prin media, cât şi prin cabinetele medicilor de familie”, a declarat Vasile Cepoi, ministrul Sănătăţii.


În acest an, Programul de screening are un buget alocat pentru testare de 66 milioane de lei din fonduri proprii ale Ministerului Sănătăţii.

 


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter