Actualitate

Sfaturile lui Ţiriac pentru Guvernul Boc

<p><img class="caption" src="documente/stories/03_martie/07_ziua/ion-tiriac.jpg" border="0" alt="ion ţiriac" title="„Există o treabă care la noi se numeşte trafic de influenţă, iar peste tot în lume se numeşte lobbying”, susţine Ion Ţiriac" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Omul de afaceri recomandă refacerea relaţiilor economice cu partenerii tradiţionali precum China sau Rusia.</p>

Ion Ţiriac, fostul mare tenisman, în momentul de faţă unul dintre cei mai de succes afacerişti români, a vorbit, în cadrul emisiunii „După 20 de ani”, difuzată ieri la Pro TV, despre micile afaceri care l-au propulsat în topul celor mai bogaţi români, dar şi despre eşecul politicilor economice româneşti în relaţia cu partenerii tradiţionali.

„Eu am început o afacere, când aveam 30 de ani, sau mai puţin chiar, şi mă duceam cu 40-50 de kilograme de conserve în Egipt, ca să nu cheltuiesc lira aia egipteană, şi mâncam conserve două-trei săptămâni. Şi atunci am început să fac afaceri. Cu banii pe care mi-i dădea cumpăram pantofi pe care-i vindeam în România, după care cumpăram corzi de tenis care erau făcute în Franţa şi le vindeam în Franţa, pentru că le cumpăram mai ieftin în România, şi aşa mai departe”, a spus Ţiriac.


 

Europenii ne văd prea „liniştiţi”



Ion Ţiriac a remarcat că România este o ţară mult prea „liniştită”, despre care nu mai vorbeşte nimeni. „Am ajuns amorfi. Nu mai discută nimeni de noi. Am fost la târgul de automobile, am fost invitat la o cină cu 50 de oaspeţi, începând de la domnul Peugeot, domnul Porsche, domnul Cartier, toţi care erau acolo: «Uite ce ţară liniştită aveţi! Nu se mai vorbeşte de ea». Există o treabă care la noi se numeşte trafic de influenţă, iar peste tot în lume se numeşte lobbying. Există o treabă care la noi ar trebui să se numească relaţii internaţionale, iar la ceilalţi se numesc călătorii normale. Nu se poate să nu ai o relaţie cu omonimul tău, sinonimul tău, sau cum vreţi să-i spuneţi, omul de pe partea cealaltă, la Londra, la Paris sau la Madrid, pentru că altfel trăieşti şi te izolezi”, a spus Ţiriac.

 


Chinezii ar cumpăra toate scobitorile româneşti


Acesta a menţionat că unul din principalele puncte de pe agenda guvernanţilor ar trebui să fie refacerea relaţiilor cu foştii parteneri tradiţionali precum China sau Rusia. „Chinezii au cumpărat jumătate din SUA şi toată Africa, şi nimic nu s-a mutat de la New York. Tot la New York e toată treaba. Am uitat oare pieţele din Est? A dispărut China? A dispărut Rusia? Au dispărut toate celelalte republici cu care am avut istoric relaţii?”, a întrebat retoric Ţiriac. El a rememorat un episod din timpul mandatului de ministru de externe al lui Mircea Geoană, când, la o întâlnire cu o delegaţie chineză la care a participat, un reprezentant al Chinei ar afirmat: „Măi fraţilor, eu ţara asta n-o înteleg! Noi pe vremea lui Ceauşescu făceam 4-5-6 miliarde, mai mult barter, dar făceam acest comerţ cu voi, astăzi facem 300 de milioane. Măi baieţi, unde sunt tractoarele alea minunate? Ceva trebuie să produceţi! Produceţi cuie! Cumpăr toate cuiele pe care le produceţi, scobitori, tot!”


 

Bucată de caşcaval mai mare pentru România



Omul de afaceri şi-a revizuit pentru 2012 estimarea pentru încheierea crizei şi spune că prognozele făcute acum pentru o perioadă mai mare de trei luni sunt „o aventură foarte riscantă”, referindu-se la anunţul Guvernului de ieşire din recesiune la finele primului trimestru din acest an. „Singura veste bună este că noi avem atât spaţiu de recuperat, încât în momentul în care Europa îşi revine oarecum, ţările emergente cum suntem noi, dar în special noi, o să avem mult mai mult de mâncat din bucata de caşcaval decât ceilalţi”, a declarat Ion Ţiriac.

Ultimele Stiri
abonare newsletter