Actualitate

Sportul - o alternativă la consumul de tutun, alcool, substanţe psihotrope şi psihoactive

<p>Fie că admitem, fie că nu, trăim într-o ''cultură a drogurilor'' iar practicarea sportului de masă reprezintă un mijloc la îndemână pentru stoparea consumului de droguri, a declarat, marţi, cu ocazia lansării proiectului ''Sportul de masă ca alternativă la consumul de tutun, alcool, substanţe psihotrope şi psihoactive'', preşedintele Fundaţiei Forad, prof. Cristian Ene.</p>

''Experienţa ne determină să afirmăm că exerciţiile fizice pot înlocui unele medicamente, dar niciun medicament din lume nu poate înlocui exerciţiul fizic. Exerciţiile fizice ne oferă încă multe avantaje, atunci când se practică în mod organizat, conducând la performanţe sportive dar şi la formarea şi întărirea relaţiilor de prietenie. Sunt câteva dintre beneficiile practicării sportului de masă care ne determină să susţinem această alternativă la consumul de stupefiante, la abandonul şcolar, la lupta împotriva consumului de alcool, tutun şi substanţe psihotrope şi psihoactive'', a precizat preşedintele Forad.

El a subliniat că, potrivit cercetărilor, copiii care abuzează de droguri urmează de obicei un anumit tipar - 85% dintre cei care au experienţa ţigărilor devin dependenţi de nicotină, iar dintre aceştia 81% vor încerca marijuana, în timp ce doar 21% dintre nefumători vor încerca acelaşi drog.

''Fumatul marijuanei devine rampa de lansare pentru droguri tari - 65% dintre cei care iau marijuana vor lua şi alte droguri, în timp ce 98% dintre adolescenţii care nu fumează marijuana nu vor lua alte droguri. De asemenea, fetele care iau stimulente sub formă de amfetamine vor folosi drogurile ilegale'', a adăugat prof. Cristian Ene.

Preşedintele Forad a precizat că proiectul se va desfăşura în sezonul estival, în staţiunile Neptun, Costineşti şi Mamaia, oferind echipament şi instalaţii de practicare a sportului pe apă (ski nautic, jetski, funtubs, etc) dar şi a sportului pe uscat (biciclete, segway) urmând ca din 15 septembrie, proiectul să demareze în şcolile şi liceele partenere proiectului.

În timpul sezonului estival vor fi distribuite 50.000 de tricouri inscripţionate cu mesajul antidrog, vor fi iniţiate concursuri cu premii la staţiile de radio care emit pe plaje, astfel încât mesajul campaniei să fie ascultat de peste 10.000 de persoane zilnic şi vor fi împărţite postere şi fluturaşi. În ceea ce priveşte campania din şcolile şi liceele partenere, acesta se va face distribuind elevilor dvd-uri cu tematică antidrog şi vor fi iniţiate, gratuit, cluburi de arte marţiale în incinta şcolilor.

Pe de altă parte, referindu-se la posibilitatea tratării tinerilor căzuţi în capcana drogurilor, preşedintele Forad a precizat că fundaţia are 120 de tineri sub observaţie care au fost trataţi prin metoda ''Reglare Neurologică Accelerată'' (ANR).

'' Tratamentul costă 5.000 de euro. Cei 120 de tineri sunt locuitori ai sectorului 6 şi au putut beneficia de tratament gratuit datorită parteneriatului încheiat cu Primăria Sectorului 6. Costurile intervenţiei au fost suportate în totalitate de administraţia locală. Metoda ANR realizează curăţarea eficientă a receptorilor, reducând sevrajul la câteva ore, în loc de zile. Într-o unitate de primire-urgenţă, un dependent de heroină poate fi tratat cu succes într-un interval de 4-6 ore, printr-o intubare intravenoasă şi nazo-gastrică, interval în care organismul este complet curăţat de heroină iar receptorii dezvoltaţi la nivelul creierului în surplus sunt blocaţi'', a explicat prof. Ene.

El a precizat că procedura ANR este valabilă numai la o clinică din Israel şi la Spitalul de Urgenţă Floreasca, după ce echipa medicală va încheia programul de pregătire şi va obţine certificarea din partea dr. Andre Waismann, dezvoltatorul procedurii. Până la obţinerea certificării, medicii spitalului pot aplica procedura numai împreună cu medici ai clinicii din Israel.

''Sportul de masă ca alternativă la consumul de tutun, alcool, substanţe psihotrope şi psihoactive'' este un proiect desfăşurat de Asociaţia ''Forumul Antidrog'' în parteneriat cu Primăria Sectorului 6.

Ultimele Stiri
abonare newsletter