Actualitate

Concurs sumo... între roboţei

<p><img class="caption" src="documente/stories/03_martie/16_ziua/robo.jpg" border="0" alt="robot sumo" title="Deşi nu au un design atractiv, e nevoie de multe cunoştinţe din diverse ramuri tehnice pentru a crea roboţii sumo" style="float: left; margin: 2px 5px;" />„BattleLab Robotica”, un concurs de robotică adresat studenţilor politehnişti, va avea loc în acest weekend la Cluj-Napoca.</p>

Mai mulţi roboţi „bătăioşi” se vor întrece sâmbătă în cadrul unei competiţii de sumo robotic.

Concursul „BattleLab Robotica” se va desfăşura pe 19 şi 20 martie şi e organizat de Catedra de Măsurări Electrice a Facultăţii de Inginerie Electrică din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN), în parteneriat cu organizaţia studenţească BEST Cluj-Napoca.


Tema competiţiei din acest an o reprezintă implementarea de roboţi de sumo autonomi, capabili să identifice şi să elimine de pe suprafaţa de joc robotul advers în competiţii de tip “1 la 1”. Concursul se adresează tuturor studenţilor din UTCN şi din universităţile cu profil tehnic din România, indiferent de specializarea sau anul de studiu din care fac parte. „Se admit echipe de până la patru studenţi, iar competiţia respectă regulile internaţionale de sumo robotic în ceea ce priveşte dimensiunile suprafeţei de joc şi regulile de desfăşurare şi angajament”, explică organizatorii.

Roboţii vor trebui să aibă maxim 3 kilograme, dimensiuni de 20x20 cm, neexistând limită de înălţime. „Un robot de sumo reprezintă un proiect complex care îmbină cunoştinţe din diverse ramuri tehnice cum ar fi: Inginerie Electrică, Automatică, Electronică sau Mecanică”, explică reprezentanţii UTCN, care precizează că studenţii vor primi consultanţă tehnică din partea profesorilor de la Catedra de Măsurări Electrice şi vor avea acces în laboratoarele de specialitate.


Cele mai bune echipe vor participa la etapa naţională a concursului Robochallenge 2011, organizat de Universitatea Politehnica Bucureşti.

 


Ce e sumo-ul robotic?


Conceptul de sumo robotic a apărut la sfârşitul anilor ’80, în Japonia, ca o încercare de a combina tradiţia cu tehnologia, fiind inventat de Hiroshi Nozawa, preşedintele companiei Fuji Software. Prima competiţie demonstrativă a avut loc în 1989 prezentându-se cu această ocazie 33 de roboţi. În 1990, 147 de roboţi au participat la primul turneu oficial de sumo robotic. Interesul pentru acest sport a crescut de la an la an, astfel că în 2001 peste 4.000 de roboţi concurau într-un turneu ce avea să se desfăşoare pe parcursul a mai multe luni. În România, interesul pentru aceste concursuri robotice a aparut de curând, existând extrem de puţine competiţii de profil.

Ultimele Stiri
abonare newsletter