Actualitate

Institutului Inimii, la limita subfinanţării

<p><img class="caption" src="documente/stories/03_martie/16_ziua/institutul-inimii.jpg" border="0" alt="institutul inimii ambulante" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Ieri, medicii nu au făcut nici o operaţie, pentru a atenţiona Ministerul Sănătăţii asupra lipsei fondurilor. Banii ajung pentru două luni, iar lista de pacienţi depăşeşte 50 de persoane.</p>

Institutul Inimii din Cluj-Napoca mai are bani pentru două luni, 50 de persoane se află pe liste de aşteptare şi se fac doar două sau trei operaţii pe zi.

Medicii de la Institutul Inimii din Cluj-Napoca spun că aceste probleme majore cauzate de banii prea puţini nu se întâlnesc doar la Cluj, ci la toate spitalele de chirurgie cardiovasculară din ţară. „Pe chirurgie cardiovasculară situaţia este la fel în toată ţara. La Fundeni, marele Institut Clinic Fundeni din Bucureşti, se face o operaţie pe zi sau o operaţie la două zile”, declară Manuel Chira, chirurg în cadrul Institutului Inimii Cluj-Napoca.


 

Marţi, nu s-a făcut nicio operaţie la Cluj



Cadrele medicale din spitalul clujean au ajuns la limita răbdării din cauza banilor insuficienţi şi au declanşat ieri un „protest” pentru a semnala situaţia extrem de dificilă în care se află spitalul. Astfel, medicii nu au făcut ieri nicio operaţie de chirurgie cardiovasculară în tot institutul. Mai mult, a avut loc şi o şedinţă la care au discutat problemele din spital cu conducerea Institutului Inimii.

Potrivit chirurgului Manuel Chira s-a convenit să se facă operaţii atât cât ajung fondurile, dar nu se ştie ce vor face ulterior dacă Ministerul Sănătăţii nu alocă alţi bani.


În urma şedinţei de ieri, a fost redactată o scrisoare care va fi trimisă Ministerului Sănătăţii, prin care se cere soluţionarea problemelor de finanţare a spitalului.

 


Mai sunt bani pentru două luni


Dacă medicii din spital spun că s-a ajuns la fundul sacului, managerul institutului asigură că situaţia nu este aşa neagră. „La secţia de Chirurgie Cardiovasculară mai sunt bani pentru două luni, dar pentru restul secţiilor sunt fonduri suficiente. Există însă posibilitatea să asigurăm doar urgenţele dacă nu vor veni bani de la Ministerul Sănătăţii după epuizarea fondurilor”, a precizat Tudor Simionescu, managerul Institutului Inimii. El a mai spus că în prezent pe listele de aşteptare se află 50 de persoane, pentru următoarele două luni, iar acest număr de pacienţi “în aşteptare” este în limitele normale.


 

Bani pentru numai 16 operaţii într-un an


Dr. Manuel Chira, specialist în chirugie pediatrică, afirmă că pentru secţia în care se fac operaţii la nou-născuţii cu malformaţii cardiace au fost alocaţi bani pentru 16 operaţii pe tot anul, în condiţiile în care în fiecare an se nasc 1.000 de copii cu malformaţii în toată ţara. Astfel de operaţii se fac doar la Cluj-Napoca şi la Târgu-Mureş.

Ultimele Stiri
abonare newsletter