Actualitate

Primele transplanturi de inimă artificială - în luna iunie, la Institutul Inimii

<p dir="ltr">Primele transplanturi de inimă artificială vor fi realizate la Institutul Inimii cel mai probabil în iunie.</p> <p dir="ltr" />

Acestea vor fi realizate de o echipă româno-italiană de medici specialişti, pe lista de urgenţe aflându-se patru pacienţi cu insuficienţă cardiacă cronică.

Prestigiosul chirurg cardiolog Mircea Bârsan de la Institutul Inimii a declarat, miercuri, pentru Agerpres, că “data exactă a intervenţiilor este în totalitate dependentă de programul echipei de medici chirurgi din Italia şi de disponibilitatea acesteia pentru deplasarea de câteva zile la Cluj-Napoca”. “Doar primul dintre cele patru transplanturi de inimi artificiale va fi suportat de Spitalul Bambino Gesu din Roma”, a spus profesorul Mircea Bârsan. Potrivit reputatului chirurg clujean, cei patru pacienţi cu vârste între 50 şi 60 de ani - o femeie şi trei bărbaţi -, se află sub îngrijiri medicale în unităţi sanitare din Alba-Iulia, Baia Mare, Târgu Mureş şi Bucureşti. Unul dintre bolnavii care vor fi operaţi la Institutul Inimii este clujean.

La rândul său, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a Institutului Inimii, prof. dr. Traian Scridon, a declarat, astăzi pentru Agerpres, că discuţiile purtate cu puţină vreme în urmă de institut cu specialiştii italieni de la Spitalul Bambino Gesu “'îndreptăţesc speranţa în realizarea acestei prime etape a programului de transplant cardiac realizabil la Cluj-Napoca cu sprijin italian”.

Inima artificială Jarvik 2000, produsă în SUA, sub licenţă italiană, a fost omologată, recent, de Ministerul român al Sănătăţii. Aparatul are rolul de a pompa sângele, preluând, astfel, una dintre funcţiile de bază ale inimii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter