Actualitate

Melania Ursu a decedat. Mesaje pline de durere din partea lui Dorel Vişan şi Tudor Giurgiu

Actriţa Teatrului Naţional din Cluj-Napoca Melania Ursu a decedat la vârsta de 75 de ani.

Ea s-a stins din viață luni, 11  ianuarie, din cauza unor probleme de sănătate, potrivit apropiaților. Înmormântarea va avea loc joi, 14 ianuarie, ora 14:00, la Cimitirul central, Cluj-Napoca.

Dorel Vişan şi-a adus aminte cu nostalgie de colega lui şi de perioada în care jucau împreună pe aceiaşi scenă.


„Mă leagă multe amintiri de Melania Ursu. O viaţă de artist. A fost o actriţă mare şi îmi pare rău că ne despărţim dar asta-i soarta noastră. Să ne despărţim aici şi să ne întâlnim în altă parte. A fost o actriţă apreciată, a făcut şi câteva filme, a făcut roluri memorabile la Teatrul Naţional din Cluj. Am jucat împreună în multe piese dar cu precădere în «Divorţ în stil italian» unde a făcut un rol extraordinar şi în multe alte spectacole. Îmi amintesc de rolul ei extraordinar care l-a făcut în filmul «Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu»... a făcut un rol extraordinar. Dumnezeu să o odihnească şi să ne aştepte şi pe noi. În ultima vreme teatrul n-a mai prea folosit-o. Asta este soarta artiştilor importanţi. Rămân pe drumuri...aşa...”, a declarat pentru Monitorul de Cluj, Dorel Vişan.

Directorul TIFF, Tudor Giurgiu, a publicat un mesaj emoţionant pe reţeaua de socializare Facebook în care deplânge moartea actriţei. Acesta a povestit că viitorul său în lumea cinematografiei se leagă foarte mult de Melania Ursu pentru că ea l-a încurajat să studieze teatrul.


„Când moare un actor mare de la un teatru din «provincie» aproape că nu contează. Nu e «de-al nostru», din buricul târgului, nu l-ai văzut în telenovele sau reclame, n-a facut şuşe la Palatul Copiilor, cei tineri oricum habar n-au de generaţia celor trecuţi de 60 de ani, televiziunile nu iau sincroane de la suspecţii de serviciu despre cât de mare a fost dispărutul, că oricum n-au auzit în viata lor de el. Dă Uniterul un comunicat şi mai află breasla despre cine a mai plecat. Şi gata. Pentru mine, Melania Ursu a însemnat mult mai mult decât o mare actriţă. A fost unul din motivele pentru care, copil fiind în Cluj, am îndrăgit teatrul. Datorita ei am învăţat să iubesc actorii, să le admir fragilitatea şi usurinţa cu care se pot transforma în altcineva. Mela m-a încurajat să dau admitere la ATF în 1990 când mai toată lumea îmi spunea că e un capriciu sau un pariu imposibil. Păcat ca n-a făcut mai mult film, păcat ca n-am iubit-o mai mult”, a spus directorul TIFF.

Melania Ursu s-a născut în 16 iunie, la Sibiu şi a urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti, la clasa profesoarei Mony Gelerther. În 1961, a devenit şi actriţă a Teatrului Naţional din Cluj.


În anul 2012 Melania Ursu a primit premiul UNITER pentru întreaga activitate.

"Melania Ursu a chemat la viaţă personaje dintre cele mai diverse. Vlad Mugur, descoperitor al atâtor talente, intuindu-i filonul dramatic, o distribuie în primul ei rol de factură psihologică: Kaja Fosli din "Constructorul Solness" de H. Ibsen. Urmează Corifeea din "Ifigenia în Aulis" de Euripide, apoi "Un vis în noaptea miezului de vară" după Shakespeare, la care a lucrat cu încântare şi bucurie. Vlad Mugur o distribuie şi în alte spectacole ale sale: "Vara imposibilei iubiri" şi "Rochia" de Dumitru Radu Popescu, "O femeie fără importanţă" şi "Evantaiul doamnei Windermere" de Oscar Wilde, "Avram Iancu" de Alexandru Voitin", se spune în comunicatul UNITER, transmis presei în anul 2012, când actriţei i-a fost acordat premiul pentru întreaga activitate.

Melania Ursu a primit numeroase distincţii şi premii, printre care Medalia "Meritul cultural" (1967), Ordinul "Meritul cultural" (1969), Premiul revistei "Teatrul" pe anul 1970 pentru rolurile din "Opinia publică" de Aurel Baranga şi "Visul unei nopţi de vară" de Shakespeare, Premiul de interpretare feminină pentru rolul din "Pasărea Shakespeare" de Dumitru Radu Popescu, la Festivalul de artă teatrală de la Iaşi (1975), Premiul de interpretare feminină pentru rolul secundar Doamna Chiajna în filmul "Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu" (1979), Premiul I de interpretare pentru rolul Ea din "Cerul înstelat deasupra noastră" de Ecaterina Oproiu şi Ordinul Naţional "Pentru Merit" în grad de Cavaler (2002).

Etichete: teatru actrita deces
abonare newsletter