Sănătate

Cât de scump poate fi să mănânci sănătos? Specialist: „Nu îmi imaginez ce poți face cu un buget de 200 de lei pe săptămână”

Să mănânci sănătos a ajuns să fie mai scump decât era în urmă cu 5 ani, înainte de pandemie. Prețurile la alimente au crescut enorm în ultimii ani, în top fiind peștele, uleiul de măsline și fructele.

Cât de scump poate fi să mănânci sănătos? | Foto: pexels.com Cât de scump poate fi să mănânci sănătos? | Foto: pexels.com

 

 


Să mănânci sănătos a ajuns să fie mai scump decât era în urmă cu 5 ani, înainte de pandemie. Să mănânci sănătos a ajuns o provocare în zilele noastre și din pricina posibilității de a ne putea comanda mâncarea și a numărului mare de fast food-uri din jur.

 


„Disponibilitatea mâncării de proastă calitate a crescut, iar mâncarea calitativă este mai greu de găsit. Nu este neapărat mai scump să alegem ceva mai puțin nutritiv, însă este cu siguranță mai uşor. Avem un fast food sau o covrigărie la fiecare colț de stradă, nu putem spune acelaşi lucru despre mâncarea nutritivă”, a declarat pentru monitorulcj.ro, Mădălina-Diana Ungur nutriționist-dietetician. 

Cum putem economisi mai bine în ciuda prețurilor ridicate?

În fața prețurilor ridicate există mai multe mijloace de economisi și de a lua alimente la un preț mai bun. Economistul Anca Moldovan a declarat pentru monitorulcj.ro care ar putea fi aceste moduri.


 „Trebuie constant comparate prețurile la diferite magazine pentru a găsi cele mai bune oferte, a folosi mărcile proprii magazinelor (cum fac nemții de secole deja), a cumpăra produse în cantități mari atunci când sunt reduceri, dar și produse de sezon și locale (care sunt de obicei mai ieftine) și în final a planifica mesele în avans, pentru a reduce risipa alimentară”, a transmis Anca Moldovan.

Specialistul a precizat că pe parcursul ultimului an, prețurile alimentelor din România au crescut cu aproximativ 10%. Cele mai ridicate prețuri se regăsesc la pește, care a crescut cu peste 20%, uleiul de măsline cu peste 40% și fructele cu aproape 20-30%. Tot în categoria alimentelor scumpe se mai găsesc și diverse tipuri de carne și alcoolul. De asemenea și coșul cu alimente a crescut, 200 de lei/per săptămână fiind prea puțin pentru 2 persoane. 


CITEȘTE ȘI:
Ce băuturi alcoolice pot fi sănătoase pentru organism? 6 băuturi care îți fac bine.

„Pentru noi, coșul săptămânal se ridică la 1500 lei, la o familie de 5. Sincer, nu îmi imaginez ce poți face cu un buget de 200 de lei pe săptămână. Poate că pâine, cartofi, fasole, zarzavat, ceva lactate”, a adăugat Anca Moldovan.

Dacă mâncăm sănătos, nu plătim mai mult pentru alimente

Contrar așteptărilor noastre, nu înseamnă că dacă alegem să mâncăm sănătos, asta va face ca noi să plătim mai mult pentru alimente, ci din contră plătim mai mult dacă nu alegem cantitatea potrivită de alimente, conform nevoilor pe care le avem


„Dacă evaluăm corect ce cantitate avem nevoie și ne facem planul săptămânal putem să ne reducem costurile semnificativ. Calitate nu cantitate. Putem alege să mâncăm mai puțin, dar mai nutritiv. În același timp observ la cumpărături persoane care nu au o problemă să plătească o anumită sumă pe o pungă de chipsuri sau o sticlă de băutură carbogazoasă, dar li se pare scump un iaurt la borcan”, a transmis pentru monitorulcj.ro, Luisa Florea nutriționist-dietetician. 

Specialistul recomandă că putem alege să achiziționăm alimentele de la producători locali, alimente ce pot conține mai multe vitamine și minerale decât cele din supermarket-uri. Putem frecventa și târgurile care reunesc producători locali din toată țara. Dacă dorim să economisim, cel mai bine ne-ar ajuta să  facem un plan săptămânal cu ceea ce vrem să cumpărăm și cantitatea necesară. 

„Dacă îți dorești să te încadrezi într-un anumit buget săptămânal primul pas este să îți faci planul pe zile și mese cu ce îți dorești să mănânci. Astfel cumperi doar cantitatea necesară pentru 7 zile și nu faci deloc risipă. De exemplu, este de ajuns să îți cumperi un pepene verde, 3 piersici și o caserolă de cireșe pentru o persoană pentru o săptămână”, a adăugat Luisa Florea.

Cum ne afectează mâncatul nesănătos și fără vitaminele necesare?

În funcție de ceea ce consumăm, fie că sunt alimente mai procesate, sau alimente ce duc la lipsa unor anumiți nutrienți din corp; efectele mâncatului nesănătos ne pot afecta prin declanșarea unor boli sau carențe alimentare. 

„Dacă lipsesc unii nutrienți, putem să ne confruntăm cu diverse carențe vitaminice şi de minerale, lucru care poate provoca diverse afecțiuni. Dacă ne alimentăm prea mult şi din surse nerecomandate, consecința principală o reprezintă bolile de stil de viață precum hipertensiunea arterială, obezitatea, diabetul zaharat de tip 2, rezistența la insulină sau chiar afecțiunile cronice, precum cancerul”, a precizat nutriționistul Mădălina-Diana Ungur. 

Așa cum trebuie să evităm alimentele care nu sunt potrivite pentru organismul nostru, la fel există și produse care n-ar trebui să lipsească din alimentație. Astfel că nutriționiștii ne recomandă ca mai ales în această perioadă să consumăm fructe și legume de sezon ca: pepene, caise, piersici, roşii, kiwi, castraveți, ananas, dar și alte produse ca chefirul, iaurturile de băut și numeroase tipuri de proteine (lapte, ouă, carne) și carbohidrați. 

Articol scris de Alina Petric

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Astenia de vară. De ce apare şi cum se gestionează?

Este bine sau nu să țineți pâinea în frigider? Ce spun experții în siguranța alimentară.

Ultimele Stiri
abonare newsletter