Economie

Ţinta de reducere a arieratelor a fost ratată la nivel local

<p>Ţinta de reducere a arieratelor la nivelul autorităţilor locale a fost cu mult ratată în primul trimestru al acestui an, iar datoriile au reînceput chiar să crească, ceea ce indică deficienţe serioase de monitorizare şi aplicare a Legii finanţelor publice locale, relevă ultima scrisoare trimisă FMI.</p>


Deşi au alocat fonduri suplimentare de la bugetul de stat pentru a reduce arieratele, oficialii guvernamentali, conform scrisorii de intenţie trimisă de Guvern către Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi obţinută de Mediafax, nu cunosc nici cauzele şi nici măcar entităţile cărora li se datorează aceste datorii.
Şi ţinta de diminuare a arieratelor bugetului de stat a fost complet ratată în primul trimestru al acestui an, iar eşecul a anulat toate scăderile operate pe parcursul anului trecut, motivul invocat fiind necesarul de cheltuieli din spitale.
În această situaţie, Guvernul va solicita asistenţă tehnică pentru a modifica din nou Legea finanţelor publice locale, inclusiv în ceea ce priveşte distribuirea de fonduri între diferitele entităţi locale şi sistemul de cote defalcate. Arieratele sunt definite drept plăţile trecute de scadenţă cu 90 zile.
Pentru primul trimestru, Guvernul s-a angajat să reducă stocul de arierate la nivelul bugetului de stat şi al fondurilor sociale la 80 milioane lei, după ce în ultimele 18 luni datoriile au fost reduse constant, de la 190 milioane lei în decembrie 2010 la 150 milioane lei în martie 2011, la 111 milioane lei în iunie 2011, la 110 milioane lei în septembrie 2011 şi la 90 milioane lei în decembrie 2011.
Bugetul general consolidat a înregistrat în primul trimestru al acestui an un deficit de 3,4 miliarde lei, reprezentând 0,56 % din PIB, şi s-a încadrat în ţinta de deficit stabilită cu FMI doar prin ajustare cu investiţiile realizate.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter