Economie

Prima lună în care şocul plecării Nokia nu se mai simte în industrie

<p><img src="documente/stories/2012/06_iunie/12/06-inchidere fabrica nokia jucu _sc_ 11.jpg" border="0" align="right" />Creşterea producţiei celorlalte unităţi din România a reuşit să acopere gaura creată de finlandezi în totalul naţional.</p>

După câteva luni consecutive în care producţia industrială raportată la nivel naţional s-a situat sub datele aferente aceloraşi perioade ale anului trecut, Institulul Naţional de Statistică (INS) a emis o comparaţie cu 2011 care să nu dea cu minus.
Astfel, faţă de luna aprilie din anul precedent, producţia industrială a rămas la acelaşi nivel ca serie brută  şi a crescut cu 2,6%  ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, spre deosebire de martie şi februarie când se raporta o scădere de 1,2% ca serie brută.

Cum s-a compensat minusul Nokia la nivel naţional?

Încetinirea industriei extractive şi a industriei prelucrătoare cu 7,7%, respectiv
cu 0,3%, a fost contrablansată de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, care a crescut cu 5,8%.
Pe marile grupe industriale, s-au mai înregistrat majorări semnificative ale cifrelor de afaceri în industria bunurilor de  capital (+10,9%), în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+5,2%)  şi în industria energetică (+2,6%) şi scăderi în industria bunurilor
intermediare (-8,3%) şi în industria bunurilor de uz curent (-4,2%).


Nu la fel de bine stăm la nivel local

Plecarea companiei Nokia din judeţul Cluj afectează în mod drastic rezultatele obţinute de industria locală, domeniul scăzând în februarie cu 46,1% în martie, faţă de aceeaşi lună din anul 2011, potrivit ultimelor date furnizate de Direcţia Regională de Statistică (DRS) Cluj. Nici valoric nu stăm mai bine, indicele cifrei de afaceri din industrie fiind cu 43,1% mai scăzut, decât anul trecut.
Producţia tot mai redusă se reflectă şi în balanţa comercială. Astfel, volumul de export din judeţul Cluj, a fost, în 2011, în valoare de 2208,8 mil. euro, cu aproximativ 100 de milioane mai mic decât cel al importului. Comparativ cu anul 2010, exportul a scăzut cu 7,1%, iar importul a scăzut cu 17,8 %.

Cât producea Nokia?

În anul 2010, compania Nokia România a realizat o cifră de afaceri de 6,8 miliarde de lei (1,6 miliarde de euro), ceea ce a reprezentat 30% din produsul intern brut al Clujului, 1,3% din PIB-ul naţional şi 4% din exporturile României.
La sfârşitul anului trecut, Nokia a închis fabica de la Jucu şi a transferat producţia în Asia, decizie în urma căreia 2.200 de angajaţi şi-au pierdut locurile de muncă.

În 2010, judeţul Cluj ocupa poziţia a doua la nivel naţional în privinţa creşterii economice. Datele statistice indicau faptul că producţia locală a crescut cu 2,2 miliarde de lei, până la valoarea de 22,2 miliarde de lei. Potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în judeţul Cluj funcţionează 4,6% din agenţii economici din întreaga ţară, adică peste 42.000 de firme active.

Ultimele Stiri
abonare newsletter