Economie

Depășirea crizei ține și de gradul de adaptabilitate a companiilor

<p><img src="documente/stories/consumers.jpg" border="0" width="450" height="259" style="float: left; border: 0px none; margin: 2px 5px;" /><strong>Pentru prima dată de la începutul debutul crizei economice în România, în trimestrul al doilea al anului în curs, companiile românești au înregistrat o creștere „sănătoasă”, afirmă Răzvan Garbacea, director regional corporate în Direcția Întreprinderi Mici și Mijlocii a Băncii Comerciale Române (BCR).</strong></p>

„Nu este vorba despre un număr mare de societăți, ci de vreo 20% dintre acestea, însă importantă este tendința, care indică faptul că aceste societăți au fost în stare să se adapteze actualelor condiții de piață. Avem de-a face cu un procent destul de mic de firme, dar e important acest lucru, care s-au dovedit destul de adaptabile și care au reușit să-și ajusteze costurile și cheltuielile și să înregistreze o creștere a ciferi de afaceri și a profitabilității”, a explicat directorul BCR în cadrul unei conferințe pe tema trendurilor de pe piața IMM-urilor din România organizată joi de BCR.
Această revigorare a companiilor mici are ca indicator important creșterea investițiilor, care, deși nu au ponderi atât de mari ca înainte de izbucnirea crizei, demonstrează ceea ce economiștii numesc o „creștere sănătoasă”.
Potrivit studiului „Carta Albă a IMM-urilor din România” (2011), în anul 2010, aproximativ 55% dintre IMM-uri au obținut rezultate financiare mai slabe sau semnificativ mai slabe față de anul 2009, în timp ce doar 19% au înregistrat rezultate mai bune sau semnificativ mai bune.
De asemenea, în 2011, în jur de 33% dintre IMM-uri estimau rezultate financiare mai slabe sau semnificativ mai slabe față de anul 2010, în timp ce doar 31% estimau rezultate mai bune sau semnificativ mai bune.
Potrivit aceluiași studiu, la momentul realizării lui, situația economică generală era percepută ca fiind nefavorabilă mediului de afaceri de către aproape 70% dintre IMM-uri, pe când doar 8% dintre companii credeau că ea este mai favorabilă. Pe de altă parte, 2012 pare să fie, în percepția întreprinzătorilor mici și mijlocii, anul de apogeu (în cazul a 60% dintre intervievați), în timp ce doar 23% îl văd situându-se în anul 2013.
Depășirea crizei, spune Răzvan Garabacea, este legată și de capacitatea companiilor de a se restructura și de a investi în reducerea costurilor și în creșterea profitabilității.

Ultimele Stiri
abonare newsletter