Economie

Magda Suciu, Centrul de Informare al Proiectului Roșia Montană: „Demararea investiției miniere înseamnă să rămânem să muncim acasă”

<p><strong><img src="documente/stories/2012/10_octombrie/21/07-interviu.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />La fel ca mii de locuitori ai zonei, Magda Suciu dorește începerea proiectului minier de la Roșia Montană, care va asigura dezvoltarea întregii regiuni.</strong></p>

 

Centrul de Informare al Proiectului Roșia Montană aniversează în această lună 10 ani de existență, perioadă în care mii de oameni i-au trecut pragul și au aflat informații complete despre investiția minieră propusă de Roșia Montană Gold Corporation și cum va îmbunătăți aceasta viața locuitorilor din zonă.


Magda Suciu,  specialist Relații Publice, s-a aflat aici încă din prima zi de activitate a centrului și își amintește cu plăcere momentele frumoase trăite alături de colegi și vizitatori.

 


– Cum ați ajuns să lucrați la Centrul de Informare?

Magda Suciu: – Am început să lucrez în companie în 1999, ca muncitor administrativ în cadrul Departamentului Geologie. Un an mai târziu am trecut la „Casa model”, ca administrator/coordonator. Cei din comuna noastră ştiu deja: acea casă a fost construită de companie pentru a le arăta celor care locuiesc în zona afectată de proiect ce fel de case se vor construi în cartierele de strămutare, cu ce finisaje și dotări. Rolul meu era să le explic celor ce vizitau casa despre programul de strămutare, despre ce va însemna acest proiect minier pentru comunitate. Organizam întâlniri cu populația din zonă pentru a prezenta proiectul, aveam activități de secretariat, făceam revista presei și așa mai departe. La un moment dat, acea casă a devenit neîncăpătoare pentru a primi mulțimea de vizitatori și atunci s-a dezvoltat ideea amenajării unui spațiu mai generos, special dedicat, unde să fie expuse informațiile despre proiect.


 

– Cum a fost prima zi de muncă în centru?


– Au trecut atâţia ani de atunci, însă îmi amintesc că am primit cu bucurie responsabilitatea de specialist al centrului de informare chiar de la momentul inaugurării lui în clădirea căminului cultural. Prima zi a fost încărcată de emoții – știam ce atribuţii îmi revin și doream să nu-i dezamăgesc pe cei care aveau încredere în mine.

 


– Povestiți-ne o întâmplare pe care v-o amintiți cu plăcere din activitatea de la centru.

– La câteva săptămâni de la inaugurare a avut loc și „botezul” meu... prima prezentare a proiectului în fața unui grup numeros de vizitatori. Eram foarte emoționată, aveam impresia că nu mai știu nimic despre proiect. Dacă închid ochiii, revăd și acum grupul de elevi de la Grupul școlar HCC din Abrud, simt și acum emoțiile acelui moment care mi-a demonstrat că lucrul cu omul, munca în comunicare este deosebit de frumoasă – de aceea o şi fac cu mare plăcere.

 

– Cum decurge o zi la Centrul de Informare al Proiectului Roșia Montană?

Mărturisesc că la noi nicio zi nu seamănă cu alta. Uneori avem sute de vizitatori și o mulțime de prezentări, altădată predomină activitățile administrative... În perioada mai – septembrie, fiecare zi a săptămânii e plină de vizitatori, aflaţi din păcate doar în trecere, în lipsa unor condiţii adecvate pentru practicarea turismului, însă care vin curioşi, încă de la începerea programului și până seara târziu. E perioada când mă bucur cel mai tare de rezultatele muncii mele, când văd pe fețele turiştilor mulțumirea că au primit răspunsurile pe care le căutau pentru a înțelege acest proiect complex. Chiar deseori am experiența unor dialoguri deschise și plăcute cu susținători ai proiectului.

 

– Cum vă înțelegeți cu colegii?

– Datorită intensificării activității din centru, anul trecut echipa s-a mărit. Cele două colege ale mele, Mihaela și Alina, sunt tinere localnice și suntem ca o familie. Fiecare are responsabilități prestabilite, dar ne ajutăm întotdeauna când e nevoie, ne completăm una pe cealaltă pentru ca rezultatul muncii noastre să fie cât se poate de bun. Ca și ele, sunt mulți tineri în zonă care au nevoie de un loc de muncă şi care probabil ar pleca dacă aici nu ar exista un investitor.

 

– Cum vi se par vizitatorii centrului?

– În cei zece ani de activitate am avut zeci de mii de vizitatori, oameni cu temperamente diferite, cu opinii diferite. Au fost situații când cei care ne-au trecut pragul aveau o imagine eronată sau incompletă despre Proiectul Roșia Montană, dar, după discuțiile avute, după prezentarea proiectului, și-au schimbat opiniile. Au existat şi vizitatori care au venit bine informați, exprimându-şi încurajările şi speranța demarării proiectului. Alții văd în acest proiect oportunitatea obținerii unui loc de muncă.

Din păcate, am avut și experiențe mai puțin plăcute: cu ocazia unor manifestări ale opoziției la proiect, câțiva tineri au ars orarul de funcționare, au scris pe clădire, au lipit afișe cu mesaje tendențioase şi au avut un comportament jignitor la adresa noastră. Chiar şi din asemenea împrejurări avem multe de învăţat: este nevoie de mult profesionalism, calm și atitudine pozitivă.

 

– Ce va însemna demararea proiectului minier pentru dezvoltarea zonei?

– Pentru mine, ca și pentru miile de oameni din această zonă, demararea proiectului va însemna să rămânem să muncim acasă!

Proiectul Roșia Montană va aduce mii de locuri de muncă, în primul rând pentru locuitorii din zonă, și o șansă de dezvoltare reală a comunității. Acum, trei sferturi din oamenii cu vârstă de muncă din zonă nu au venituri din salarii, iar pentru ei proiectul minier reprezintă singura soluţie fezabilă de a rămâne să muncească acasă, alături de familie, așa cum își doresc.

Apoi, proiectul va însemna curățarea apelor acide și eliminarea poluării istorice a zonei. Toţi cei care au fost la Roşia Montană cunosc faptul că din fostele galerii miniere se scurg în pârâul Roşia în fiecare secundă 20 de litri de ape foarte acide, încărcate cu metale grele cu mult peste limita admisă şi care se scurg mai departe în râurile Abrud şi Arieş – situaţie care va fi remediată odată cu mina modernă.

Roșia Montană și împrejurimile vor avea, de asemenea, un patrimoniu pus în valoare, clădiri restaurate şi descoperiri arheologice incluse în circuitul turistic. La toate acestea se adaugă o infrastructură îmbunătăţită pentru primirea turiştilor: drumuri, reţele de alimentare cu apă şi canalizare, parcări, retaurante şi pensiuni. De altfel, investiţiile în zonă au început deja: până în momentul de faţă, RMGC a restaurat 16 clădiri din centrul istoric al Roşiei Montane, printre care şi clădirea emblematică a vechii primării, şi a construit o staţie pilot de epurare a apelor acide.

Rolul Centrului de Informare al Proiectului Roșia Montană

Centrul de Informare din Roșia Montană a fost înființat de companie ca răspuns la nevoia celor interesați de a afla mai multe cu privire la investiția propusă de Roșia Montană Gold Corporation în zonă. Angajații sunt oameni ai locului ce cunosc istoria și tradițiile Roșiei Montane și oferă răspunsuri concrete şi argumentate la orice întrebări legate de proiectul minier, fie că e vorba de procesul de extragere a aurului, de planul de reabilitare şi ecologizare a zonei, de beneficiile aduse de proiect în comunitate şi în economia regională şi naţională ori de programul de conservare şi punere în valoare a patrimoniului cultural al Roşiei Montane.

Accesibil oricărui vizitator, centrul pune astăzi la dispoziţie materiale informative care cuprind aspecte esențiale despre mineritul modern, dar şi planuri, planșe și machete 3D. Acestea se referă atât la proiectul RMGC, cât și la proiecte miniere de succes din afara țării, pentru a demonstra că mineritul se poate face în condiţii de siguranță și cu responsabilitate. De asemenea, în centrul de informare există posibilitatea de a accesa materiale video informative. Locul este deseori gazdă pentru discuții tematice, conferințe, întâlniri de lucru cu studenții sau expoziții.

Ultimele Stiri
abonare newsletter