Economie

Cum a fost anul 2011 pentru afacerile locale?

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/10_octombrie/23/07-clasament.jpg" border="0" align="left" />Care dintre operatorii economici din judeţ au reuşit să prindă podiumul în sectoarele în care activează?</strong>


Firmele locale au fost premiate ieri, cu ocazia celei de-a XIX-a ediţii a Topului Judeţean al firmelor, în cadrul unei gale festive organizate de Camera de Comeţ şi Industrie (CCI) Cluj.

„Pentru comunitatea de afaceri topul e un barometru al realităţii crude economice”, a spus în deschiderea evenimentului, Ştefan Dimitriu, preşedintele CCI Cluj, subliniind că disfuncţionalităţile aduse de criză sunt încă resimţite pe plan local.
Cu toate că în anul 2011 în Cluj s-au investit 120 de milioane de euro din străinătate şi 58 de milioane de euro de către investitorii autohtoni, plasându.-ne pe poziţia a II-a la nivel naţional ca valoare a investiţiilor realizate, motorul economiei locale încă nu a atins turaţia din anii anteriori, se precizează în Catalogul realizat cu ocazia evenimentului.
La gală a participat şi primarul municipiului, Emil Boc, care a asigurat reprezentanţii mediului de afaceri că strategia de dezvoltare pe următorii ani va avea în prim-plan susţinerea mediului de afaceri.
„În momentul de faţă suntem în pragul declanşării procedurii de realizare a strategiei de dezvoltare pe perioda 2014-2020. Am să constitui la nivelul Primăriei un consiliu pentru mediul de afaceri pentru elaborarea strategiei. Clujul a depăşit faza infrastructurii de bază, iar accentul se va muta pe calitatea serviciilor pentru a pune în prim-plan avantajul judeţului”, a declarat Boc.

Liderii din IT

Sectorul se află într-o continuă creştere, fiind unul dintre puţinele domenii care nu a fost răvăşit de criza economică.
Endava, la categoria întreprinderi mari Garmin, la categoria întreprinderii mijlocii, Neverfail, la întreprinderi mici şi Astarte Line la microîntreprinderi sunt premianţii Camerei pentru activităţi de editare de produse software. Lupta strânsă a fost şi la activităţi de servicii în tehnologia informaţiei. Liderii categoriilor fiind iQuest, Net Brinel, Montran şi Night Build.  

Obişnuiţi ai topului

Nokia, marea câştigătoare a topului de anul trecut a fost inclusă şi anul acesta pe lista cu premianţi, la secţiunea fabricarea echipamentelor de comunicaţii, deşi spre sfârşitul anului trecut compania îşi făcea bagajele şi se muta de la Jucu.
Comerţul cu autovehicule a fost adjudecat, după cum ne-au obişnuit de EVW Holding şi RMB Inter Auto, în timp ce la secţiunea activităţi ale agenţiilor turistice şi tur-operatorilor, câştigătoare a fost şi anul acesta Eximtur.
Marile firme de construcuţii s-au ţinut şi anul acesta tare, ACI şi Transilvania Construcţii menţinându-se pe listă.
Locul I la lucrări de instalaţii electricie şi tehnico-sanitare şi alte instalaţii pentru construcţii a fost adjudecat Energobit. Compania a realizat în 2011 o cifră de afaceri de 91,3 milioane de euro în 2011, în creştere cu 91% faţă de 2010.

Criza a schimbat clasamentul

Dacă în topul firmelor membre constituit în funcţie de performanțele economice din anul premergător începerii crizei economice, cele mai multe firme premiate au fost înregistrate în domeniul construcţiilor, în ediția din acest an, care prezintă învingătorii pe 2010, domeniul cu cel mai mare număr de laureaţi este industria, de unde provin 336 de firme, urmată de servicii cu 314 companii, comerţ şi turism cu 194 de premianţi, cercetare şi dezvoltare cu 80 de societăţi.
Vă reamintim că printre criteriile utilizate la elaborarea topului se numară: cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din expolatare, eficienţa utilizării resurselor umane şi eficienţa utilizării capitalului angajat.


Au continuat dezvoltarea şi în 2012

Printre firmele care au continuat consolidarea afacerilor şi anul aacesta, amintite în Catalogu CCI, se numără: CSI România, care este în proces de construcţie a unei hale de producţei proprii, investiţie estimată la 8,5 milioane de euro; compania Endava, care urmăreşte să ajungă la 1000 de angajaţi în România în următorii 3 ani; compania Eckerle, care are în vedere să crească numărul angajaţilor până la 1400; SoftVision, unul dinte cei mai mari dezvoltatori de software din Transilvania, care a recrutat de la începutul anului şi până în prezent  250 de oameni, ajungând la peste 720 de angajaţi; producătoruld e cosmetice bazate pe extracte din  plante Cosmetic Plant, care a realizat în primul semestru o cifră de afaceri de aproape 3,9 milioane de lei, în creştere cu 12% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut; Fortech, furnizorul de software în regimde outsourcing, care a realizat în primele nouă luni ale anului o cifră de afaceri de circa 5 milioane de euro, cu 50% mi mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Ultimele Stiri
abonare newsletter