Politică

Codul Muncii împacă şi capra, şi varza

<p><img class="caption" src="documente/stories/02_februarie/21_ziua/petru-calian-mircia-giurgi.jpg" border="0" alt="Petru Călian şi Mircia Giurgiu" title="Petru Călian (foto, în stânga) susţine modificările aduse Codului Muncii; colegul său Mircia Giurgiu, nu, dar “respectă decizia partidului” * Foto: Radu Pădurean" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Declaraţia îi aparţine deputatului PDL Petru Călian, care arată că modificările din Codul muncii vor aduce avantaje atât pentru angajator, cât şi pentru angajat. Colegul său Mircia Giurgiu “respectă decizia partidului”, dar nu este de acord cu modificările.</p> <p>În România, din cele aproximativ 10 milioane de persoane apte de muncă, doar şase milioane lucrează cu acte „în regulă”.</p> <p>Deputatul democrat-liberal Petru Călian a explicat ieri necesitatea modificărilor aduse Codului muncii: “Schimbările din Cod vin ca o consecinţă a crizei economice şi financiare”.</p>

Deputatul clujean consideră că flexibilizarea relaţiilor de muncă şi dinamica pieţei muncii sunt scopul schimbărilor aduse în noul Cod şi modificările – 44 la număr – vor aduce avantaje atât pentru angajator, cât şi pentru angajat.

Din 10 milioane de români “apţi”, doar 6 lucrează cu acte

Petru Călian este de părere că ridicarea gradului de ocupare a forţei de muncă este principala ţintă a modificărilor din Codul muncii. El a declarat că propunerile de modificare sunt echilibrate şi că, prin ele nu se va se ajunge la „sclavagism, aşa cum s-a tot spus”, pentru că în noua formă a Codului se pot negocia prime, zile de concediu şi alte drepturi.


“Vrem de exemplu, să încurajăm angajările pe perioadă determinată. Scopul este printre altele, să nu încurajăm munca la negru”, a menţionat parlamentarul democrat liberal.

Deputatul Călian a explicat că, în momentul de faţă, în România, din cele aproximativ 10 milioane de persoane apte de muncă, doar şase milioane lucrează cu acte „în regulă”.


Deputatul PDL Mircia Giurgiu se opune însă noului Cod al Muncii. Tot ieri, umăr la umăr cu colegul Petru Călian, el a declarat că „respectă decizia partidului”, dar nu este de acord cu modificările. “Eu am lucrat la Codul muncii în 2003 şi consider că nu există un angajator care n-a putut să dea afară pe cineva, dacă a dorit să-l dea afară şi dacă a avut motive. Nu văd de ce ar trebui să fie modificat, drept pentru care o să discutăm în grupul parlamentar. Eu sunt împotrivă pentru că nu e nici un motiv”, a declarat ieri Giurgiu. El a subliniat că una dintre cele mai mari probleme a clujenilor este lipsa locurilor de muncă: “Am şi câte 15-20 de persoane pe săptămână care vin la mine şi care spun că ar lucra şi ca necalificaţi pentru că nu pot să-şi întreţină familia, or, dacă mai înăspreşti şi mai tare...”.

Totuşi, nimic nu e bătut în cuie

Pe de altă parte, Petru Călian crede că nu s-a ajuns încă la o decizie finală şi că „nimic nu este bătut în cuie”. „O decizie finală se va lua după ce se epuizează toate căile de dialog cu partenerii sociali şi se încheie negocierile în acest sens. Dacă Guvernul îşi va asuma răspunderea pe Codul muncii ar trebui să o facă doar după încheierea discuţiilor şi negocierilor cu partenerii sociali.”, a precizat Călian. Pe de altă parte, el susţine că o eventuală angajare a răspunderii de către Guvern pe noul Cod al muncii ar putea fi „periculoasă, în acest moment”.


Vă reamintim că premierul Emil Boc a anunţat săptămâna trecută că nu este exclusă varianta asumării răspunderii Guvernului pe Codul Muncii.

Ponta: „Angajarea răspunderii încalcă principiul dialogului”

Preşedintele PSD Victor Ponta a explicat vineri, la Cluj, că angajarea răspunderii Guvernului pe noul Cod al Muncii ar desfiinţa contractul colectiv de muncă la nivel naţional. Ponta a subliniat că sindicatele şi patronatele sunt nemulţumite şi că “fiecare angajat din ţară va pierde drepturile câştigate din 2003 până acum”.

abonare newsletter