Politică

Clujenii nu-i vor pe gunoierii lui Prigoană

<p><img class="caption" src="documente/stories/02_februarie/24_ziua/puncte-colectare-gunoi.jpg" border="0" alt="Punct de colectare a gunoiului" title="Argumentele clujenilor: am lucrat bine ani de zile cu Brantner-Vereş şi nu avem încredere în Rosal * Foto: Radu Pădurean" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Mai multe asociaţii de proprietari din Zorilor şi Grigorescu, sector al lui Rosal, refuză să lucreze cu această firmă şi ar dori să rămână clienţi ai companiei Brantner-Vereş.</p> <p>La trei luni de la adoptarea în Consiliul Local a unei Hotărâri privind împărţirea oraşului în două sectoare şi prestarea serviciului de salubrizare menajeră de către societăţile Rosal Grup şi Brantner-Vereş, fiecăreia fiindu-i atribuit câte un sector, disputele privind ridicarea gunoiului menajer sunt departe de a se încheia.</p>

Mai multe asociaţii de proprietari din cartierele Zorilor şi Grigorescu, aflate în sectorul Rosal, refuză să lucreze cu această firmă şi ar dori să rămână clienţi ai companiei Brantner-Vereş. Argumentele invocate nu ţin neapărat de partea legală, cât mai ales de colaborarea bună pe care au avut-o cu Brantner şi neîncrederea în cei de la Rosal.

“Nu am avut niciodată probleme cu cei de la Brantner, întotdeauna au ridicat la timp gunoiul şi suntem foarte mulţumiţi de ei. Noi am avut contract cu Brantner de foarte mult timp. Am auzit că ar trebui schimbat operatorul de salubritate, dar nu vrem asta”, a declarat Sansa Muntean, administratorul unui bloc de pe strada Observatorului din cartierul Zorilor.


La fel de mulţumiţi de serviciile Brantner s-au arătat şi clujenii care locuiesc pe strada Alexandra Vlahuţă din cartierul Grigorescu. “Noi am avut contract cu Brantner-Vereş de foarte mult timp şi nu cred că mă poate obliga cineva să închei contract cu o altă firmă. Nu mi se pare normal şi nu o să fac acest lucru”, a ţinut să precizeze şi Emilia Dimitriu, administratorul unui imobil de pe strada Alexandru Vlahuţă.

Mulţumiţi de Brantner

Mai vehement, Viorel Petruş, administratorul unui bloc de pe strada Fântânele din cartierul Grigorescu s-a legat de caracterul moral al patronului Rosal, Silviu Prigoană. “Anul trecut am participat la o întâlnire aici, în cartier, cu primarul Sorin Apostu, şi am ridicat şi această problemă. Noi suntem proprietari încă de pe timpul lui Ceauşescu şi nu mi se pare normal să ne dicteze cineva cu cine să încheiem contracte. Asta ar însemna că ne-am pierdut toate drepturile. Domnul primar a fost foarte revoltat când am ridicat această problemă şi s-a manifestat împotriva celor de la Brantner, spunând că agită oamenii. Noi suntem foarte bine informaţi, ştim că cele două firme au câştigat licitaţia pentru salubrizarea menajeră, dar nu e normal să ne forţeze cineva cu cine să încheiem contracte. Noi suntem foarte mulţumiţi de domnul Vereş, care a făcut lucruri bune pentru noi. Domnul Prigoană mai bine să-şi vadă de proiectul lui din Parlament cu prostituatele”, a răbufnit Petruş.


Un alt administrador de bloc, care a refuzat să-şi dea numele, consideră că Primăria încearcă să elimine concurenţa prin impunerea operatorului de salubritate pentru fiecare sector.

“Nu este normal ce se întâmplă, se încearcă eliminarea concurenţei. Trebuie promovată libera concurenţă, fiecare să-şi găsească singur clienţi. Nu putem face monopol pentru că aşa nu o să fie niciodată curat în Cluj”, a explicat administratorul unei asociaţii din cartierul Zorilor.


Vereş regretă, dar se retrage

Cine ia gunoiul?

HCL 465/2011 stabileşte că serviciul de salubrizare menajeră în Cluj-Napoca este de competenţa exclusivă a SC Rosal Grup SRL în sectorul I (cartierele Mănăştur, Plopilor, Zorilor, Gruia, Grigorescu şi parţial centru) şi a Companiei de Salubritate Brantner-Vereş în sectorul II (cartierele Someşeni, Bulgaria, Mărăşti, Gheorgheni, Andrei Mureşanu, Iris, Dâmbu Rotund şi parţial centru).

Directorul Brantner-Vereş, Eugen Vereş, a declarat pentru monitorul că regretă că trebuie să renunţe la anumite contracte, dar spune că legea trebuie respectată. “Şi nouă ne pare rău că trebuie să ne retragem din anumite zone, dar unde e lege, nu e tocmeală. Deja se lucrează la predarea contractelor cu cei de la Rosal şi cu cei de la Primărie. Până la data de 1 martie le vom preda pe toate”, a spus Vereş.


La rândul său, directorul Rosal, Sergiu Hossu, susţine că situaţia trenează de prea mult timp. “Eu aştept ca domnul Vereş să se retragă de pe sectorul nostru. Ar fi trebuit să facă acest lucru încă din data de 28 octombrie 2010, când a fost încheiat contractul cu Primăria. Noi am discutat că cei de la asociaţiile de proprietari, însă sunt reticenţi”, a menţionat Hossu.

Primăria ameninţă cu amenzi

Municipalitatea atrage atenţia proprietarilor că riscă amenzi. “Asociaţiile sunt obligate să încheie contracte cu operatorul de salubritate care a câştigat licitaţia pe sectorul din care fac parte. Legea spune clar că operatorul de salubritate se stabileşte de către administraţia locală prin licitaţie, ceea ce noi am şi făcut. Cei de la asociaţii trebuie să înţeleagă acest lucru şi să ştie că dacă nu acceptă operatorul care a câştigat licitaţia pe sector vor fi amendaţi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Oana Buzatu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter