Politică

Băsescu: Statul plăteşte prea mult pentru erorile din justiţie

<p />Preşedintele Traian Băsescu a declarat azi, la România Actualităţi, că proiectul de revizuire a Constituţiei vizează inclusiv aplicarea unor responsabilităţi procurorilor şi judecătorilor.

Băsescu a spus că statul român plăteşte prea mult la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg (CEDO) pentru erorile din justiţia română. “În momentul de faţă, puterea judecătorească nu are niciun fel de răspundere, chiar pentru erori. Puterea executivă plăteşte, cea legislativă plăteşte ori de câte ori face greşeli. Singurii care nu au niciun fel de răspundere sunt judecătorii şi procurorii. Statul român nu poate accepta la nesfârşit să plătească incompetenţa sau corupţia. Trebuie să recunoaştem că în unele cazuri am văzut prea mulţi oameni duşi la arestare, după care nu s-a mai întâmplat nimic, nici măcar nu s-au mai dus dosarele în instanţă. Nu vreau ca statul român să devină un stat poliţienesc”, a explicat Băsescu. El a mai precizat că  România e unul dintre cei mai mari plătitori la CEDO. “După Federaţia Rusă, suntem a doua ţară ca şi contribuţie la CEDO. Că statul român plăteşte, nu judecătorul”, a punctat şefului statului.

România a fost condamnată pe parcursul anului 2010 de CEDO, doar pentru încălcarea dreptului la proprietate, în 61 de cauze, suma totală a despăgubirilor impuse statului român ridicându-se la 3,6 milioane euro, potrivit subsecretarul de stat în MAE Răzvan-Horaţiu Radu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter