Politică

Coaliţia nu vrea “puzzle” pe harta României

<p /><img src="documente/stories/06_iunie/23_ziua/kelemen hunor conf udmr rp 15.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />UDMR nu vrea nici “să lipească, nici să dezlipească” judeţe.

Democrat liberalii clujeni susţin că proiectul reorganizării administrative a fost bine gândit, pentru că nimeni nu doreşte haos.

 


UDMR nu a luat o decizie cu privire la reorganizarea administrativă a ţării, lucrurile urmând să fie dezbătute sâmbătă, la reuniunea Consiliului Reprezentanţilor Uniunii de la Târgu Mureş.

Reprezentanţii UDMR ştiu însă că nimic nu este bătut în cuie în ce priveşte rămânerea la guvernare. “Orice este posibil, mai puţin să oprim gravitaţia”, a spus ieri liderul Uniunii, Kelemen Hunor.


Democrat liberalii clujeni susţin că proiectul reorganizării administrative a ţării a fost bine gândit, pentru că nimeni nu doreşte haos.

Reprezentanţii USL susţin însă că UDMR urmează în continuare politica paşilor mărunţi şi acuză PDL că joacă “iresponsabil”.


Kelemen:
“Nu facem puzzle”

Întrebat de ziarişti dacă ar fi de acord, de principiu, ca judeţele Harghita, Covasna şi Mureş să fie alipite la un al patrulea, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a răspuns ieri că o astfel de variantă nu a fost dezbătută.


“Nu am discutat această variantă şi noi nu facem un joc de puzzle, lipim judeţe, dezlipim judeţe. Noi vorbim de câteva principii şi câteva interese, interese în sensul bun al cuvântului, nu interesele baronilor locali sau regionali, ci ale comunităţilor locale”, a spus liderul Uniunii. El a subliniat că UDMR nu susţine reorganizarea ţării în opt regiuni şi că se caută o soluţie de mijloc.

Întrebat dacă UDMR ia în calcul ieşirea de la guvernare în cazul în care nu se ajunge la compromis pe tema reorganizării ţării, Kelemen Hunor a răspuns: “Orice este posibil, mai puţin să oprim gravitaţia. Compromisul îl vom căuta împreună şi îl vom anunţa când am găsit o formulă de compromis. În acest moment nu există”, a spus Kelemen Hunor.


Buda: “Nimeni
nu vrea haos”

Deputaţii PDL Daniel Buda şi Petru Călian susţin că proiectul reorganizării administrative este coerent şi nu are drept consecinţe haosul sau puzzle-uri.

“Acest proces de reformă este bine gândit, iar scopul urmărit este acela de a simplifica lucrurile. Regiunile sunt importante, în ideea descentralizării serviciilor. Proiectul de reorganizare administrativă nu este unul haotic, ci este gândit. Cred că nimeni nu vrea un proces haotic, ci unul organizat. Este un proiect ancorat în realităţile momentului. Nimeni nu vrea ceva haotic. Procesul de reformă administrativă presupune, dincolo de ce vor unii sau alţii, o regândire a actualului sistem şi vreau să cred că cei implicaţi în acest proces au capacitatea de a face acest lucru. Sigur, putem rămâne şi aşa, noi suntem obişnuiţi cu “merge şi aşa”. Dar trebuie să dăm României ceea ce are nevoie”, a declarat preşedintele PDL Cluj pentru monitorul.

Şi Petru Călian susţine că “este important să avem aceste regiuni, vom simplifica lucrurile, dacă ducem la sfârşit acest proiect, în ideea descentralizării serviciilor, lucrurile se vor simplifica. Comunităţile vor putea accesa fonduri, despre asta vorbim de fapt, despre descentralizare”.

Cordoş: “PDL joacă
iresponsabil”

Senatorul social democrat Alexandru Cordoş susţine că prin declaraţii, UDMR nu face decât să continue politica paşilor mărunţi. Potrivit lui Cordoş mesajul prioritar al UDMR ar trebui să se refere la criza economică. “Este grav că PDL joacă iresponsabil, sperând că se va salva de la dezastrul electoral. Solicitările UDMR sunt aberante, nu fac altceva decât să escaladeze naţionalismul extrem. Dar cred că UDMR insistă pe reorganizarea administrativ teritorială din punct de vedere etnic, nu economic. Aştept să-i spună luni preşedintelui că îi preocupă problemele economice şi apoi să se discute de reorganizare, Constituţie”, a declarat Cordoş pentru monitorul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter