Politică

Opt judeţe plus două, Harghita şi Covasna, “niciodată unite”.

<p /><img src="documente/stories/06_iunie/24_ziua/07-traian basescu-constitutie.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Oferta şefului statului este una dintre variantele de pe masa de lucru ale liderilorUDMR, foarte rezervaţi în declaraţii.

Maximum ce li s-a oferit udemeriştilor este o formulă de opt judeţe plus Harghita şi Covasna separat, judeţe care “să rămână aşa cum sunt acum”, dar “niciodată unite”.

Reprezentanţii UDMR vor tranşa propunerea preşedintelui în cadrul întâlnirilor liderilor organizaţiilor judeţene de sâmbătă şi duminică, de la Târgu Mureş.


Oferta şefului statului este deocamdată una dintre variantele de pe masa de lucru a udemeriştilor, de altfel foarte rezervaţi în declaraţii.

Oferta lui Băsescu:
8 judeţe plus 2,
nu 8 plus 1


Preşedintele României, Traian Băsescu a declarat miercuri seara, la B1TV, că varianta discutată cu reprezentanţii UDMR în cadrul întâlnirii de marţi de la Cotroceni este maximul ce poate să obţină Uniunea în privinţa reorganizării administrative.

“Le-am spus reprezentanţilor UDMR că maxim ce putem face în condiţiile în care nu vreţi să organizăm teritoriul pe judeţe mari este ca cele două judeţe, Covasna şi Harghita, să rămână aşa cum sunt. Separate, ca judeţe. Le avem acum, Covasna şi Harghita. Rămân aşa cum sunt. Este varianta opt plus doi şi este maxim ce puteţi obţine. Am spus: Vă putem oferi o variantă maximală peste care nu se poate trece, adică opt judeţe plus două care rămân aşa cum sunt, Covasna şi Harghita de acum. Nu unite. Niciodată”, a explicat Băsescu.


De asemenea, şeful statului a respins varianta “8 plus 1” vehiculată în presă.

UDMR analizează


Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat la rândul său că această variantă propusă de preşedintele Traian Băsescu este “una de lucru”.


“Da, aşa este, am discutat şi varianta «opt judeţe plus două», adică Harghita şi Covasna, să rămână aşa cum sunt acum. Este o variantă de lucru, nu am ajuns la nicio înţelegere. Se analizează”, a spus Kelemen.

Liderul UDMR a declarat, miercuri seară, că au fost analizate mai multe variante de lucru, inclusiv despre modul de comasare a unor judeţe cu populaţie majoritar românească.

Pe de altă parte, Kelemen a spus că, în cadrul consultărilor de la Cotroceni, nu s-a făcut o propunere de reorganizare administrativ-teritorială a ţării cu nouă judeţe, din care unul format din Harghita şi Covasna.

“Există mai multe variante de lucru, printre care şi Harghita şi Covasna, de altfel două judeţe care fac parte din România, pentru că nu vrea nimeni să le scoată din mijlocul ţării şi să le lipească în altă parte. Ca să fie pentru Harghita şi Covasna o soluţie separată, asta a existat, dar nu într-un singur judeţ. Varianta cu Harghita şi Covasna într-o anumită formulă a existat ca variantă de lucru”, a mai spus liderul UDMR.

Mate aşteaptă
întâlnirea de vineri

Liderul UDMR Cluj, deputatul Mate Andras, susţine că toate variantele vor fi discutate în cadrul întâlnirilor de vineri, respectiv sâmbătă, cu colegii de partid, de la Târgu Mureş. Cât despre ultima variantă propusă de preşedintele Traian Băsescu, Mate este reţinut în declaraţii. “Sunt mai multe variante, se ştie asta, într-adevăr asta a fost una din ele, pe care Traian Băsescu ne-a propus-o şi pe care urmează să o discutăm cu preşedinţii de la judeţe. Sâmbătă se va lua decizia finală, la şedinţa Consiliului Unional Regional. Deocamdată analizăm”, a declarat pentru monitorul liderul UDMR Cluj.

Uioreanu cere statut special pentru Alba şi Cluj

Deputatul liberal Horea Uioreanu vrea statut special pentru cele două judeţe, după ce preşedintele Traian Băsescu a propus UDMR varianta reorgnizării teritoriului în opt judeţe şi statut special pentru Covasna şi Harghita. “Mi se pare potrivit să cer un statut special pentru judeţele Alba şi Cluj, chiar dacă ele nu au format niciodată o regiune, dar cred că istoria ne dă dreptul să beneficiem de un statut special. Apulum şi Napoca au fost municipii importante şi pentru romani, şi pentru stăpânirea habsburgică, ele sunt şi acum considerate de români ca fiind capitale de suflet. În cazul în care ideea lui Traian Băsescu se va transforma în proiect de lege, voi depune un amendament în sensul dobândirii de statut special pentru aceste două judeţe”, a spus parlamentarul clujean.

Ultimele Stiri
abonare newsletter