Politică

Scandalul amprentării din Primărie ar putea ajunge la ONU

<p><img src="documente/stories/07_iulie/27_ziua/05 cititor amprente primarie rp 01.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal consideră că modul de pontaj prin amprentare, este ilegal.</p>

 

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) au răspuns sesizării formulate de social democratul Mircea Jorj, referitoare la “pontarea abuzivă” a angajaţilor din Primăria Cluj-Napoca prin amprentare.


„Operaţiunile de amprentare a datelor biometrice prezintă riscuri speciale pentru drepturile şi libertăţile persoanelor, astfel încât colectarea şi prelucrarea acestora este excesivă prin raportare la scopul urmărit şi la mijloacele utilizate”, se arată în răspunsul instituţiei. Potrivit liderului PSD Cluj-Napoca, Mircea Jorj, acest sistem este „o acţiune umilitoare asupra unor oameni ce se considerau liberi şi care au acceptat în mare parte acest procedeu sub efectul presiunilor la care au fost supuşi”. Jorj s-a adresat şi Instituţiei Prefectului şi Inspectoratului Judeţean de Poliţie Cluj, considerând că “acceptarea accentelor totalitariste este periculoasă”. În plus, el susţine că va sesiza şi Comisia pentru drepturile omului a ONU în cazul sistemului de amprentare digitală a angajaţilor Primăriei Cluj-Napoca.

Vă reamintim că reprezentanţii sindicatului din Primăria Cluj-Napoca declarau, în urmă cu două săptămâni, că vor face plângere în instanţă dacă primarul nu renunţă la aparatele care scanează amprenta salariaţilor la sosirea la serviciu şi la plecare. Primarul Sorin Apostu a motivat atunci introducrea acestui sistem de pontaj prin faptul că unii salariaţi îşi dădeau cartelele altor colegi, care le marcau prezenţa la serviciu, deşi întârziau. “Softul este creat în totalitate de către departamentul informatic al Primăriei, iar scanerele sunt într-o perioadă de probă, nu le-am plătit încă. Este o hotărâre pe care am luat-o împreună cu departamentul resurse umane”, a explicat Apostu. El a mai ţinut să precizeze că nemulţumirile lui Mircea Jorj ţin mai degrabă de amintirile lui din perioada în care acesta era angajat al Primăriei. “Ceea ce un fost angajat al Primăriei, care într-adevăr nu venea la serviciu, a comentat printr-un comunicat pe presă ţine probabil de amintiri din copilărie ale dânsului. Eu cred că este un sistem modern”, a precizat primarul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter