Politică

UDMR a respins varianta reorganizării propusă de Traian Băsescu

<p /><img src="documente/stories/06_iunie/27_ziua/08 kelemen hunor conf udmr rp 15.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Uniunea susţine amânarea reformei administrative pentru toamna acestui an sau începutul lui 2012.

UDMR a decis, în cadrul reuniunii Consiliului Reprezentanţilor de sâmbătă, de la Târgu Mureş, amânarea discuţiilor privind reorganizarea administrativ-teritorială a ţării.

“Noi suntem interesaţi în stabilitate politică şi pentru păstrarea stabilităţii politice, suntem interesaţi de menţinerea coaliţiei în actuala formulă, dar nu va depinde de noi”, a declarat sâmbătă liderul UDMR, Kelemen Hunor. Deşi califică drept tranşantă poziţia Uniunii, democrat liberalii nu cred că refuzul celor din UDMR va afecta funcţionarea Coaliţiei aflate la guvernare.


UDMR a cerut amânare

“După consultările cu organizaţiile judeţene am ajuns la concluzia că nu putem susţine varianta transformării celor opt regiuni de dezvoltare în opt judeţe, nici varianta 8 plus 2. Avem noi o iniţiativă mai veche şi suntem convinşi că această iniţiativă privind transformarea regiunilor de dezvoltare şi reorganizarea acestor regiuni de dezvoltare o vom putea discuta peste câteva săptămâni, poate la toamnă, poate la începutul anului viitor. Noi suntem interesaţi ca aceste regiuni de dezvoltare să fie transformate pentru că nu funcţionează şi suntem interesaţi în perspectivă şi de reforma administrativă. Dar nu sub această formă, nu în acest moment, fiindcă nu suntem pregătiţi şi nu putem susţine această variantă”, a spus Kelemen, citat de Agerpres.


Liderul UDMR a precizat că din acest motiv UDMR propune să se amâne discuţiile şi să se amâne deciziile privind reforma administrativă. “În acest moment vrem să ne concentrăm asupra descentralizării, asupra reformei administraţiei centrale şi locale, alegând aceste limite, păstrând cele 41 de judeţe”, a precizat Kelemen Hunor.

Mate Andras: “UDMR Cluj nu a susţinut varianta preşedintelui”


Liderul UDMR Cluj, Mate Andras, a declarat pentru monitorul că nu a susţinut varianta propusă de preşedinte. “Am respins şi varianta opt şi opt plus doi. Dacă se merge pe acest proiect, se pierd fonduri, de aceea am cerut amânare”, a spus deputatul. De asemenea, el a precizat că UDMR se va gândi la ieşirea de la guvernare doar dacă se va insista pe acest proiect, în această formulă. “În cazul în care se insistă, în cazul asumării răspunderii doar în aceste condiţii, ne vom gândi să ieşim de la guvernare. Nu se doreşte instabilitate politică, am mai declarat acest lucru. Nu ştiu dacă mai urmează o întâlnire cu preşedintele Băsescu, dar luni (astăzi – n.r.) se vor discuta lucrurile cu partenerii, în cadrul şedinţei de coaliţie”, a mai spus Mate.

Buda: “Poziţia UDMR este tranşantă”


Liderul PDL Cluj, Daniel Buda, califică poziţia UDMR drept tranşantă. “PDL doreşte păstrarea UDMR în coaliţie. Poziţia Uniunii este una tranşantă, am înţeles că vor o amânare, am înţeles punctul lor de vedere. Nu se poate face reorganizare fără UDMR, sper să nu oprim reformele”, a declarat Buda pentru monitorul. De altfel, liderul democrat liberalilor clujeni a precizat, în repetate rânduri, că şi pentru UDMR şi pentru PDL armele sunt cele “ale dialogului”. „Există şi varianta renunţării la reorganizarea administrativ-teritorială, însă cu consecinţe de nedorit pentru România, dar nu vrem să se ajungă la instabilitate politică. Este un proiect foarte important”, a explicat, de curând Buda.

Udrea spune că discuţiile ar putea fi amânate


Ministrul Elena Udrea, vicepreşedinte al PDL, a declarat sâmbătă că nu exclude posibilitatea ca discuţiile despre reorganizarea teritorială să fie amânate până după alegerile de anul viitor. “Nu cred însă că refuzul celor din UDMR va afecta funcţionarea Coaliţiei aflate la guvernare. Aceasta deoarece cred că primul interes pe care îl avem atât noi, cei din PDL, cât şi cei din UDMR, este interesul României, un interes de a atrage mai uşor, mai repede şi mai multe fonduri europene, pe de o parte, un interes de a reduce cheltuielile cu aparatul de stat din deconcentrate, pe de altă parte, pentru o mai bună funcţionare, în general, a administraţiei. Dar orice discuţie pe acest subiect se poartă în interiorul Coaliţiei şi eu zic că vom găsi soluţii”, a precizat Elena Udrea, citată de Agerpres. “Dacă nu există suport politic pentru trecerea acestei legi, atunci nu rămâne decât să o amânăm pentru când va exista acest suport. Singuri, oricât de mult ne-am dori, nu putem face aceasta”, a încheiat Elena Udrea.

Ultimele Stiri
abonare newsletter