Politică

Piaţa Unirii, centru istoric sau „WC public”?

<p><img src="documente/stories/06_iunie/27_ziua/05 piata unirii.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Curtea şi fostul cimitir al caterdralei Sf Mihail sunt invadate în weekend de petrecăreţi.</p>

 

Petrecăreţii din zona Pieţei Unirii folosesc curtea catedralei Sf. Mihail pe post de WC public.


Reprezentanţii Forului Tineretului din Judeţul Cluj (KIFOR) susţin că ultimele evenimente organizate în weekend în Piaţa Unirii „au dat ocazia petrecăreţilor să invedeze Curtea şi fostul cimitir al caterdralei Sf. Mihail, folosidu-le pe post de WC public”. KIFOR acuză municipalitatea că emite autorizaţii pe bandă rulantă pentru festivalurile din centrul Clujului, fără a se asigura în prealabil de protecţia monumentelor istorice.

Monumentele istorice, la discreţia petrecăreţilor


„În timpul festivalului organizat în Piaţa Unirii în acest weekend, grădina din jurul catedralei Sf. Mihail, care iniţial era şi cimitirul Clujului, era folosită drept zonă de tranzit şi chiar pe post de WC public”, arată reprezentanţii KIFOR, într-un comunicat de presă. Ei amintesc totodată că şi în cadrul Zilelor Clujului, protecţia ansamblului statuar Matei Corvin a fost asigurat abia după ce KIFOR a atras atenţia autorităţilor în acest sens, în ciuda faptului că Legea Monumentelor Istorice pedepseşte aspru inclusiv autorităţile locale pentru neasigurarea măsurilor corespunzătoare de protecţie a monumentelor. Reprezentanţii KIFOR spun că au atras deja atenţia viceprimarului Laszlo Attila în privinţa celor întâmplate, iar în cursul zilei de astăzi vor depune şi o atenţionare bilingvă însoţită de fotografii la Primăria Cluj-Napoca.

Probleme şi cu “bubuielile”


Sesizarea KIFOR vine în contextul în care tot mai mulţi clujeni se plâng, în ultima vreme de mizeria şi gălăgia din Piaţa Unirii. Locuitorii din zonă susţin că “huliganii care aruncă cu tot ce au în mână” le dau bătăi de cap la fiecare eveniment organizat aici. Reprezentanţii primăriei recunosc că există reclamaţii, ce-i drept, puţine, şi spun că vor mai urma şi alte evenimente. Ei au declarat zilele trecute pentru monitorul că “lumea vine cu drag în centrul Clujului”, amintind totdată că „redarea centrului clujenilor este ceea ce s-a dorit, în definitiv. Astfel că se organizează aceste manifestări şi evenimente tocmai pentru a-i aduce pe clujeni în oraş, în centru”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter