Politică

Pledoarie pentru reorganizare: “Să lăsăm ţara să respire”

<p><img src="documente/stories/06_iunie/28_ziua/06-traian basescu parlament_presidency_alexandru micsik.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Preşedintele Traian Băsescu nu consideră reorganizarea administrativă “un obiectiv abandonat” şi îi cheamă pe parlamentari “să găsim în septembrie o soluţie”.</p>

Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri, în Parlament, că nu va considera reorganizarea administrativă un subiect abandonat, susţinând că agenţiile guvernamentale şi consiliile judeţene “sufocă” administraţiile locale şi exprimându-şi speranţa că după vacanţa parlamentară va fi găsită o soluţie.

“Nu voi considera reorganizarea administrativă ca un obiectiv abandonat chiar dacă acum, majoritatea nu are un consens politic. Organizarea administrativă este necesară”, a afirmat preşedintele Băsescu, citat de agenţia Mediafax. El a mai spus că este conştient de faptul că reorganizarea nu este nici un subiect popular. “Foarte mulţi profită spunând: «Vrei să nu mai ai judeţul tău? Vrei să rămâi pe drumuri?». Nu-i ia nimeni conturul judeţului , dar hai să-i luăm consiliul judeţean”, a adăugat Băsescu. “Haideţi să lăsăm ţara să respire. Este o propunere pe care v-o fac. Ştiu că nu vă arde de asta, aţi avut o sesiune grea, plecaţi în vacanţă, dar poate în vacanţă vă gândiţi şi, în septembrie, când ne vedem, găsim o soluţie comună să destrămăm plasa asta care apasă pe toate comunităţile”, a spus preşedintele.


Traian Băsescu a adăugat că această “plasă care apasă pe toate comunităţile” costă statul român “extraordinar de mult şi prin costuri directe, şi prin elemente de corupţie, Slavă Domnului”.

“Mi-aş dori mult să găsiţi acel consens pe care eu nu l-am găsit cu opoziţia, în aşa fel încât măcar obiectivul respectării referendumului din noiembrie 2009 să fie dus la îndeplinire”, a mai spus preşedintele.


Un subiect demult
discutat cu premierul

Preşedintele Traian Băsescu a ţinut să le spună parlamentarilor prezenţi că subiectul reorganizării este unul asupra căruia a discutat îndelung atât cu premierul cât şi cu PDL.


“Mulţi spun că a fost o chestiune anunţată pe genunchi. Nicidecum nu este anunţată pe genunchi. Eu, când nu mai reuşesc cu partidele, încep să vorbesc public. Subiectul reorganizării administrative a României este un subiect demult discutat cu premierul, demult discutat cu principalul partid de guvernământ. Şi, sigur, am sesizat şi lipsa de apetit a principalului partid de guvernământ pentru acest lucru”, a comentat preşedintele.

De ce nu vrea nimeni
reorganizarea?


Şeful statului a adăugat că în fiecare judeţ există cel puţin 44-45 de deconcentrate ale ministerelor şi agenţiilor naţionale. “Oameni buni, în 1989 nu erau nici jumătate. Despre ce modernizare a statului discutăm dacă în toţi aceşti 20 de ani, cu toată descentralizarea făcută, ne-am înfiinţat continuu agenţii, agenţii, agenţii? Sunt judeţe care au peste 50 de agenţii, cum ar fi Tulcea, care are un regim special având Delta şi atunci şi legat de Deltă sunt o serie întreagă de agenţii şi agenţioare”, a spus preşedintele.

Agenţiile “sufocă”
administraţia locală


În opinia preşedintelui României, “agenţiile guvernamentale sufocă administraţia locală, o sufocă, o încorsetează, iar primarii şi comunităţile nu pot reacţiona şi nu se pot pune în valoare”.

Băsescu a mai spus că a prezentat această imagine pentru a-i sensibiliza pe parlamentari la ideea simplificării administraţiei.

“Trebuie să lăsăm ţara să respire prin două lucruri fundamentale: reducerea agenţiilor guvernamentale şi transferul atribuţiunilor către administraţia locală - comună, oraş, municipiu. Nu cred că sunt răsturnaţi deştepţii în agenţiile guvernamentale din teritoriu şi cei nepregătiţi în administraţia locală. Dimpotrivă. De aceea, o restructurare masivă a agenţiilor guvernamentale este necesară”, a spus Traian Băsescu.

El a subliniat că cel puţin tot atât de importantă este crearea de spaţiu pentru proiectele regionale.

“În acelaşi timp, trebuie să depolitizăm administraţia şi pilonii politizării administraţiei locale sunt consiliile judeţene”, a mai spus preşedintele, citat de Mediafax.

Ultimele Stiri
abonare newsletter