Politică

De teama “reorganizării” Coaliţiei, Coaliţia a amânat reorganizarea

<p /><img src="documente/stories/06_iunie/28_ziua/05-kelemen hunor emil boc_gov.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />UDMR şi PDL nu au ajuns la o înţelegere în privinţa reorganizării administrativ teritoriale a ţării şi au amânat-o “până în 2012”.

Coaliţia a decis ieri amânarea discuţiilor privind regionalizarea şi începerea – în această vară – a reorganizării deconcentratelor.

Proiectul reorganizării teritoriale rămâne însă pe agenda acestui an, urmând să se realizeze până în 2012.


PDL a acceptat propunerea UDMR de amânare a discuţiilor privind reorganizarea administrativ teritorială, recunoscând că fără Uniune “această reformă nu se poate realiza”. Opoziţia califică decizia luată ieri în Coaliţie drept “o înfrângere” a preşedintelui Traian Băsescu şi implicit a PDL.

UDMR nu acceptă
nicio variantă


Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ieri, după ce Coaliţia a luat decizia amânării reorganizării administrativ-teritoriale, că se va merge pe o descentralizare “puternică”. În acelaşi timp, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase (PDL), a anunţat că va fi înfiinţată o comisie “care să gândească formula pentru a avea o majoritate în Parlament în vederea adoptării unui astfel de proiect”.

“Neexistând niciun consens pentru niciuna dintre variantele existente (de reorganizare teritorială - n.r.), propunerea noastră a fost să amânăm acest subiect şi să mergem mai departe cu o descentralizare puternică şi a fost de acord şi PDL cu această propunere. Între timp, vom forma o comisie pentru descentralizare, pentru a analiza şi a studia reforma administrativă şi în momentul în care va exista o formulă agreată de toată lumea, atunci, sigur, putem merge mai departe, dar nu am dat un termen”, a explicat Kelemen, citat de Agerpres.


Mate: “Niciun text
de lege nu a fost
pe placul Uniunii”

Liderul UDMR Cluj, deputatul Mate Andras, susţine că Uniunea nu a văzut “niciun text de lege care să fie pe placul acesteia”.


“Este firesc să fie luată o asemenea decizie, pentru că suntem într-o coaliţie. Am spus de la început că nu trebuie să ne grăbim cu acest proiect. În ce priveşte legea minorităţilor, aceasta va fi amânată până în septembrie, cel mai probabil. Au fost trei puncte aici, unde nu ne-am înţeles şi trebuie corectate, deci se va amâna”, a declarat pentru monitorul preşedintele UDMR Cluj.

“Nu poţi face
reorganizare
de azi pe mâine”


Deputatul PDL Petru Călian susţine că varianta reorganizării deconcentratelor nu este o soluţie de compromis, ci o decizie luată în lipsa unui consens. “S-a luat această decizie pentru că nu există un consens în Coaliţie. Există acum riscul să atragem fonduri mai puţine. Este vorba de costuri, birocraţie şi bani europeni, de aceea trebuie făcută reorganizarea deconcentratelor. O reorganizare cu tot ceea ce înseamnă acest proiect nu se poate face de azi pe mâine”, a explicat Călian pentru monitorul.

Opoziţia se bucură de
“înfrângerea preşedintelui”

Reprezentanţii Opoziţiei susţin că acceptarea de către PDL a “propunerii” UDMR este o înfrângere a preşedintelui Traian Băsescu.

“S-a renunţat la ideea reorganizării în faţa UDMR, de teamă să nu-şi piardă scaunele de miniştri. Sunt iresponsabili, vin cu un proiect, apoi, după ce bulversează ţara, nu îl duc la capăt. Reorganizarea deconcentratelor e o nouă inepţie pentru că o asemenea măsură trebuie luată după nişte calcule. Pentru clujeni va însemna pierderea multor locuri de muncă. Cea mai bună măsură ar fi fost ca acest Guvern să demisioneze”, a declarat pentru monitorul senatorul PSD Alexandru Cordoş.

“Se va face o reorganizare a deconcentratelor fără un studiu de impact”, a declarat, la rândul său senatorul liberal Marius Nicoară. “Este o înfrângere a preşedintelui, am mai spus asta, în faţa UDMR şi pe urmă mai este bulversată şi această ţară. Pentru UDMR este un joc nul, a câştigat rămânerea la guvernare cel puţin pînă la toamnă”, a adăugat şeful liberalilor clujeni”.

“A fost permisă înlocuirea dezbaterii
tehnice cu dezbaterea politică”

Potrivit vicepreşedintelui Senatului, Cristian Diaconescu, amânarea procesului de reorganizare este un moment cu consecinţe pentru România, “un preţ pe care aceasta îl va plăti”. “Nu inţeleg care este raţiunea pentru care facem, din nou, ca un lucru natural şi firesc să pară mult mai complicat decât este în realitate. Reorganizarea nu se face pentru majoritate sau pentru minorităţi, reorganizarea se face pentru întreaga naţiune română. Amânarea proiectului de reorganizare teritorială nu este decât un alt preţ pe care România il plăteşte pentru că aici este permisă înlocuirea dezbaterii tehnice cu dezbaterea politică”, explică Diaconescu.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter