Politică

Încă un pas spre desfiinţarea locurilor cu taxă la universităţi

<p /><img src="documente/stories/06_iunie/29_ziua/04 studenti amfiteatru sala de cursuri rp 1.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Eliminarea locurilor cu taxă la universităţile de stat a fost adoptată tacit de deputaţi.

Proiectul de lege care prevede eliminarea locurilor cu taxă la universităţile de stat a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor.

Potrivit actului normativ, universităţile de stat ar trebui să fie gratuite, ceea ce înseamnă eliminarea locurilor cu taxă. Ideea aparţine deputatului PDL, Cătălin Croitoru şi senatorului PDL, Petru Filip. În judeţul Cluj, ar putea să dispară astfel aproximativ 30.000 de locuri cu taxă.


Adoptare tacită

Actul normativ iniţiat de parlamentarii PDL Cătălin Croitoru şi Petru Filip, care vizează modificarea Legii 1/2011 a educaţiei naţionale, stipulează că în universităţi, învăţământul este gratuit pentru cifra de şcolarizare aprobată anual de Guvern. Proiectul menţionează că în ceea ce priveşte universităţile particulare învăţământul este cu taxă, iar cuantumul este stabilit de Consiliul de Administraţie sau de Senatul universitar conform prevederilor Cartei universitare.


Camera Deputaţilor a adoptat tacit acest proiect de lege în condiţiile în care termenul de 22 iunie stabilit pentru dezbatere şi vot final a fost depăşit. Senatul este, însă, forul decizional, senatorii urmând să se pronunţe în sesiunea legislativă din toamnă asupra acestei propuneri legislative.

Propunere inoportună


După cum Monitorul a semnalat recent, reprezentanţii universităţilor de stat clujene consideră că propunerea celor doi democrat liberali este inoportună, deoarece i-ar priva pe unii candidaţi să obţină locuri de studiu la unele specializări la care concurenţa este foarte mare. În plus, potrivit legii, o persoană care a absolvit la buget nu are dreptul să mai urmeze încă o formă de studiu tot la buget. „Dacă s-ar renunţa complet la varianta cu taxă, un candidat care a absolvit o formă de învăţământ la buget nu va mai putea parcurge altă formă de învăţământ la buget, pe acelaşi nivel, pentru că, potrivit legii, locurile se bugetează o singură dată”, a explicat recent Cătălin Popa, purtător de cuvânt al UTCN Cluj. De asemenea, el a mai precizat că eliminarea locurilor cu taxă i-ar priva pe unii studenţi să urmeze studii superioare în domenii cu concurenţă mare, precum arhitectură, calculatoare sau construcţii. Din cauza concurenţei mari, universităţile suplimentează locurile, dar în regim cu taxă.

30.000 de locuri cu taxă


În prezent, la universităţile de stat din Cluj-Napoca, în afară de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj, studiază aproximativ 62.600 de persoane, atât în regim cu taxă cât şi bugetat. De departe, Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) oferă cele mai multe locuri de studiu: aproximativ 20.000 fără taxă şi peste 25.000 cu taxă. Dacă s-ar pune în aplicare propunerea deputatului PDL Cătălin Croitoru şi a senatorului PDL Petru Filip, cele 25.000 de locuri cu taxă fie ar trebui să dispară, fie ar trebui să se transforme în locuri bugetate.

De asemenea, la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca există 9.570 de locuri la licenţă şi 1.220 în regim cu taxă. La Universitatea de Arte şi Design studiază aproximativ 600 de persoane în regim fără taxă, la toate cele trei nivele, licenţă, master şi doctorat şi 421 în regim cu taxă. La Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară sunt înregistraţi aproximativ 3.000 de studenţi, nivel licenţă la locuri bugetate şi aproximativ 1400 la nivel licenţă, cu taxă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter