Politică

“Constituţia preşedintelui” va fi dezbătută şi în vara aceasta

<p><img src="documente/stories/06_iunie/29_ziua/06 mate andras_ft8519.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor va lucra la acest proiect patru zile la începutul lunii iulie şi patru zile la sfârşitul lunii august.</p>

Conducerea Camerei Deputaţilor a decis ca proiectul de revizuire a Constituţiei să fie discutat începând cu 1 septembrie de Comisia juridică a Camerei, termenul de adoptare fiind de 60 de zile.

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor va lucra la acest proiect patru zile la începutul lunii iulie şi patru zile la sfârşitul lunii august.


De asemenea, Biroul permanent al Senatului a amânat astăzi luarea unei decizii privind sesizarea comisiei juridice în legătură cu proiectul de revizuire a Constituţiei, discuţiile fiind amânate până la toamnă.

Liderul UDMR Cluj Mate Andras şi liberalul Horea Uioreanu nu dau şanse prea mari trecerii acestui proiect, fără un consens politic. Proiectul revizuirii legii fundamentale este, potrivit celor doi parlamentari, o “viziune a preşedintelui”, dar vor urma discuţii şi “multe amendamente”.


Mate: “Nu văd şanse
pentru revizuire”

Preşedintele UDMR Cluj, deputatul Mate Andras(foto), membru al Comisiei Juridice din Cameră, nu dă prea multe şanse proiectului revizuirii Constituţiei.


“Nu cred că se va putea adopta, sunt foarte puţine şanse în acest sens, nu există două treimi. Pe urmă, sunt unele amendamente ce trebuie dezbătute, noi considerăm că trebuie să fie parlament bicameral, de exemplu. De asemenea, avem şi un amendament referitor la folosirea limbii materne, în condiţiile legii organice. Dar sunt multe lucruri care trebuie dezbătute” a explicat Mate pentru monitorul.

Uioreanu:
“Avem o serie de
amendamente”


“Nu există şanse să treacă; potrivit legii, fără un consens politic, acestea sunt zero. Este viziunea preşedintelui, dar şi noi avem o serie de amendamente, care trebuie dicutate în comisiile speciale”, a declarat pentru monitorul deputatul liberal.

Pe de altă parte, Uioreanu consideră că “există şi un aspect pozitiv în proiectul preşedintelui, acela privind limitarea numărului de angajări ale răspunderii guvernamentale. Dar nici pentru acest aspect nu e nevoie de modificarea Constituţiei. Trebuie doar ca preşedintele să nu mai ceară executivului adoptarea rapidă a unor legi aberante, care nu au şanse să treacă prin procedura de dezbatere parlamentară”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter