Politică

„Ungaria Mare” a reînviat pe panouri, lângă Debrecen

<p><img src="documente/stories/06_iunie/29_ziua/03-panou ungaria.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Cum comentează politicienii clujeni panourile cu mesajul “Dreptate Ungariei”, care împânzesc şoselele din regiunea Debrecen?.</p>

 

În drum spre Debrecen, călătorii, românii şi maghiari deopotrivă, sunt întâmpinaţi cu panouri înfăţişând „Ungaria Mare”. Mesajul, deloc subtil, „Dreptate Ungariei” nu pare să deranjeze autorităţile. Nici de acolo, nici de la noi…


Politicienii clujeni – care au aflat de acete panouri de la reporterii monitorul – consideră că ultimele declaraţii ale oficialilor maghiari şi „manifestările extremiste” din ultima vreme ar trebui să stârnească reacţii în rândul autorităţilor din România.

În vreme ce reprezentanţii PDL se limitează să arunce problema în curtea ţării vecine, liderii USL, mai tranşanţi, califică manifestările drept „ieşiri ale unor oameni bolnavi” şi „urmări ale politicii maghiare antiromâneşti”.


Reprezentanţii clujeni ai UDMR se delimitează de aceste „manifestări ultranaţionaliste sau extremiste” din Ungaria pe care, spun ei, „ nu le susţin şi nu le-au susţinut niciodată”.

„UDMR nu susţine
extremismul,
de oriunde ar veni el”


Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Laszlo Attila, nu este adeptul unor asemenea acte. Deşi a declarat că preferă să se abţină de la comentarii, fostul preşedinte al UDMR Cluj a explicat, totuşi, că nu susţine şi niciodată nu a susţinut asemenea manifestări.

“Nu vreau să comentez prea mult asemenea manifestări, nu am susţinut nicioadată aşa ceva şi nici nu am văzut aceste panouri. Dar cred că trebuie amintit faptul că 15% din Parlamentul Ungariei este al Jobikk, o formaţiune de extremă dreaptă, cu o mentalitate ultranaţionalistă. Este probabil să fie o legătură. Trebuie văzut cine este în structurile locale de acolo, pentru că destule localităţi de acolo sunt ale Jobikk. Dar este o altă ţară, nu vorbesc despre o altă ţară”, a explicat Laszlo pentru monitorul.


Preşedintele UDMR Cluj, deputatul Mate Andras, pune aceste manifestări pe seama crizei economice. „Nu am văzut aceste panouri, nu ştiu despre ce este vorba. Cred că această criză a reuşit să scoată extremismul la iveală, în general vorbind. S-a văzut asta în ultima vreme. Pot doar să spun că unii se ocupă cu ce nu trebuie, eu am spus mereu că sunt împotriva extremismului de oriunde ar veni el. Nu mă pot pronunţa pentru că trebuie să vedem mai întâi cine este răspunzător pentru aşa ceva, nu ştiu dacă există vreo legătură între Jobikk şi aceste acte”, a explicat pentru monitorul deputatul clujean.

PSD Cluj vrea reacţii


Preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, consideră că “vorbim probabil” de nişte acţiuni ale unor „oameni bolnavi” şi cere reacţii ale autorităţilor.

„Nu am auzit de asemenea manifestări, nu am văzut panourile, dar cred că autorităţile trebuie să-şi facă datoria în acest sens. Sigur, sunt tot felul de oameni bolnavi, cu tot felul de idei, dar cred că trebuie rezolvat totul pe cale legală, cu implicarea autorităţilor statului. Trebuie să se ia nişte decizii, Ministerul de Externe şi preşedintele României”, a declarat pentru monitorul Remus Lăpuşan.

Uioreanu: „Sunt urmări
ale politicii maghiare”

Deputatul liberal Horea Uioreanu pune aceste manifestări pe seama politicii antiromâneşti duse de maghiari.

„Pot să spun doar că atunci, demult, s-a făcut dreptate Ungariei, a revenit la dimensiunea normală... Aceste manifestări sunt urmări ale politicii maghiare, care este antiromânească; mă refer aici şi la toate declaraţiile oficialilor maghiari din ultima vreme. Ei visează un nou dictat de la Viena, care să se înfăptuiască la Bruxelles. Pot să spun că există o legătură între aceste acte şi discuţiile privind reorganizarea teritorială, având în vedere faptul că Băsescu a luat lumină de la Ungaria, a adus România în stadiul de a cere sfaturi de la Ungaria”, a spus Uioreanu pentru monitorul.

Călian: „Este
problema Ungariei”

Deputatul PDL Petru Călian consideră că aceste acte, despre care nu are cunostinţă, sunt de fapt “probleme ale Ungariei”.

„Este problema internă a Ungariei, nu vreau să comentez, noi suntem aici, în ţara noastră, nu comentez ce spun ei, sau fac sau afirmă, nici nu mă interesează”, a declarat pentru monitorul parlamentarul clujean.

Ultimele Stiri
abonare newsletter