Politică

Politicienii despre sondajul IRSS: “contează doar tendinţele”

<p /><img src="documente/stories/07_iulie/14_ziua/colaj usl.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Atât politicienii din Opoziţie, cât şi cei de la Putere preferă să citească sondajele “printre rânduri” şi să fie atenţi doar la tendinţe.

Politicienii clujeni nu prea dau crezare ultimului sondaj realizat IRSS, făcut public zilele trecute, potrivit căruia USL se află sub pragul de 50%.

O alianţă electorală între celelalte partide - care se situează sub procentele Uniunii, dar care înusmat ar putea da un Guvern - nu este posibilă, în opinia multora dintre politicienii locali. Asta pentru că, deşi “UNPR şi-ar dori”, trebuie văzut “cât este dispus PDL să dea”. Mai mult, UDMR va intra singură în Parlament, iar PRM, contrar sondajelor de acum, va trece pragul de 5%, susţin politicienii clujeni.


Alţii sunt mult mai sumbri în previziuni şi susţin că alegerile generale s-ar putea să nici nu aibă loc la anul, ci abia în 2013. Oricum, cred reprezentanţii PDL, este prematur să vorbim despre alianţe sau coaliţii.

Laszlo (UDMR): “Alegeri
generale doar în 2013”


Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca şi fost lider al UDMR Cluj, Laszlo Attila, este de părere că “e prematur să vorbim despre o coaliţie sau o alianţă între partide”.

“Cu atât mai mult cu cât alegerile generale nici nu vor avea loc, cel mai probabil în 2012, pentru că Legea fundamentală, Constituţia, permite împingerea alegerilor cu trei luni înainte sau în urmă. Nu mă aştept la generale la anul, ci mai degrabă în 2013, în primăvară. Mai mult, eu nici nu cred în sondajul acesta, ca şi în altele făcute în ultima vreme. Am multe nedumeriri, e mult mai important să vezi tendinţele, pe care aici nu le vezi”, a explicat Laszlo pentru monitorul.


Gurzău (PDL): “Sunt atent
doar la tendinţe;
e prematur să vorbim”

Deputatul PDL Adrian Gurzău a explicat pentru monitorul că, indiferent de sondaje, un lucru este cert şi anume că USL scade, iar PDL creşte.


“O alianţă electorală nu cred că este viabilă, de fapt cred că este prematur să discutăm despre aşa ceva. Nici măcar nu vreau să vorbesc de procente, ci doar de tendinţe. Iar referitor la asta este important că PDL creşte, iar USL scade. Pot doar aprecia că UDMR va intra singură în Parlament, ca întotdeauna, după aceea poate va negocia. Deocamdată prefer să vorbesc despre Coaliţie, care funcţionează şi va funcţiona şi la anul” a spus deputatul clujean pentru monitorul.

Cuibus (PSD): “UNPR
este oricum o glumă”


Social democratul Valentin Cuibus crede că, dacă ar fi să vorbim despre o alianţă, în aceasta sigur nu va face parte şi UDMR, pentru că Uniunea va intra singură în Parlament după care va negocia, ca de fiecare dată, “în cel mai pragmatic mod”.

“UDMR are acum probleme cu apariţia unui alt partid. Poziţia ciudată în acest sondaj este la UNPR, care tot timpul apare sub 1%, iar aici are 7%; este o glumă. UNPR ar intra sigur într-o alianţă. Cineva voia să justifice faptul că UNPR există. Dar trebuie văzut cât este dispus PDL să dea, (pentru că – n.r.) şi aşa au probleme. E clar că jumătate dintre parlamentari nu vor intra; trebuie văzut în ce măsură este dispus PDL să le mai dea şi celor din UNPR locuri”, a explicat Cuibus pentru monitorul.

Cuibus dă mai multe şanse PRM, care, spune politicianul PSD, sigur va ajunge la pragul de 5%.

Potrivit unui sondaj de opinie naţional realizat de Institutul Român de Studii Sociale, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul României 49,50% dintre respondenţi ar vota candidaţii USL, 22,5% - PDL, 7,8% - UNPR şi 5,7% cu UDMR.

Ultimele Stiri
abonare newsletter