Politică

Parlamentarii sunt împotriva cultivării organismelor modificate genetic.

<p />64% din parlamentarii români nu sunt de acord ca în România să se cultive organisme modificate genetic (OMG) şi doar 24% au declarat că susţin cultivarea OMG.

Datele au fost făcute publice de Asociaţia Ecopolis care a realizat un sondaj pe teme de mediu în rândul parlamentarilor români, una dintre cele două teme abordate fiind problema OMG.

Potrivit rezultatelor aceluiaşi sondaj, 93% dintre parlamentari se declară în favoarea etichetării produselor care conţin ingrediente modificate genetic, doar 1% fiind împotrivă şi 2% nedorind să răspundă iar 4% declarând că nu ştiu să răspundă la întrebare.


În privinţa importurilor de OMG, o majoritate solidă de respondenţi, 72%, se declară împotrivă, doar 14% dintre parlamentarii chestionaţi afirmând că susţin importurile.

Culturile de OMG, interzise pentru cinci ani


Reprezentanţii Ecopolis adaugă că importul şi cultivarea de OMG sunt o temă aflată pe ordinea de zi a Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul României, care analizează în prezent o propunere legislativă care prevede etichetarea produselor care conţin produse modificate genetic. Mai mult, se propune interzicerea în România, pentru o perioadă de cinci ani, a culturilor de porumb şi cartof modificate genetic.

“Problema OMG-urilor nu se referă doar la chestiunea siguranţei alimentare, ci şi la dreptul consumatorului de a fi informat. Avocaţii celor care sunt împotriva etichetării produselor modificate genetic îşi argumentează poziţia prin faptul că o astfel de informaţie ar speria consumatorii în mod nejustificat. Doar formularea transparentă a acestui argument aruncă în ridicol poziţia producătorilor de OMG-uri, care, printr-un lobby puternic şi agresiv, au impiedicat ca asemenea informaţii să fie puse pe eticheta produselor modificate genetic, astfel încât noi nu ştim dacă cerealele pe care le consumă copiii noştri în fiecare dimineaţă sunt sau nu modificate genetic” avertizează Costel Popa, preşedinte Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.

Ultimele Stiri
abonare newsletter