Politică

“Nu primim lecţii de la alţii!”

<p /><img src="documente/stories/07_iulie/26_ziua/08-mircia giurgiu conf rp 2.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Giurgiu acuză lipsa de reacţie a autorităţilor române la declaraţiile lui Laszlo Tokes şi ale premierului Ungariei Viktor Orban.

Deputatul clujean Mircia Giurgiu este de părere că premierul Orban nu este în măsură să dea sfaturi poporului român şi consideră că declaraţiile oficialului maghiar sunt o ofensă adusă României.

În ceea ce-l priveşte pe Tokes, Giurgiu spune că, în calitate de vicepreşedinte al Parlamentului European “(Tokes – n.r.) nu ar trebui să facă asemenea declaraţii”.


“Nu primim lecţii de la alţii”

Giurgiu a precizat ieri, la Cluj, că România nu ar trebui să primească lecţii de la alte ţări în privinţa reorganizării administrativ teritoriale, iar declaraţii precum cele ale premierului Ungariei, Viktor Orban, nu ar trebui să rămână nesancţionate.


Potrivit lui Giurgiu, autorităţile române ar trebui să aibă o poziţie fermă în acest sens. “Este inacceptabil să primim lecţii de la alţii sau să ni se spună că deocamdată nu se amestecă în treburile ţării noastre, că urmează ca data viitoare să vadă ce o să facă în acest sens. Cred că nu este în regulă ca un prim-ministru din altă ţară, vecină, membră a UE să îşi spună părerea despre problemele interne ale României. Cred că ar trebui să existe reacţii clare prin care să se spună că deocamdată România este cea care ar trebui să spună ce se întâmplă în România, că nu primim lecţii de la alţii, nu acceptăm amestecul altora”, a explicat Mircia Giurgiu.

Deputatul clujean consideră că premierul, ministrul de Externe şi preşedintele ţării ar fi trebuit să adopte o poziţie fermă faţă de aceste declaraţii, pentru că România este “un stat independent, naţional”. “Noi nu ne-am amestecat niciodată în treburile lor, nici măcar nu încercăm să apărăm drepturile românilor care trăiesc în Ungaria”, a adăugat Giurgiu.


Declaraţiile lui Tokes, anticonstituţionale

Deputatul Mircia Giurgiu a criticat, de asemenea, şi declaraţiile vicepreşedintelui Parlamentului European Laszlo Tokes care, susţine el, sunt anticonstituţionale.


“Eu cred că problema se pune invers, nu noi ar trebui să ne cerem scuze poporului maghiar, ci ei ar trebui să îşi ceară scuze de la poporul român, au profitat de noi de fiecare dată. Tokes nu ar trebui să facă asemenea declaraţii, referitoare la reorganizarea teritorială mai ales pentru că este vicepreşedintele Parlamentului European. Autorităţile române ar fi trebuit să sancţioneze declaraţiile de acest fel de fiecare dată”, a mai spus Giurgiu pentru monitorul.

Orban: “Budapesta va decide dacă va interveni”


Vă reamintim că premierul Ungariei, a declarat sâmbătă, la lucrările Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad, că Budapesta va decide dacă va “interveni” sau nu în problema reorganizării administrativ-teritoriale a României.

“În privinţa reorganizării României, nu a venit momentul în care Guvernul de la Budapesta să se manifeste. Poate va veni acel moment. Deocamdată trebuie să spun că comunitatea maghiară trebuie să adopte o poziţie comună şi să comunice asta Guvernului de la Bucureşti. (...) După ce va fi o poziţie comună care ne va fi comunicată şi nouă vom decide dacă trebuie să intervenim”, a spus Viktor Orban, potrivit traducerii oficiale.

Lăzăroiu crede că maghiarii nu mai trebuie “să agite spiritele”

Sociologul Sebastian Lăzăroiu – fost consilier prezidenţial şi actual ministru al Muncii – susţine că politicienii maghiari nu ar mai trebui să “agite spiritele” în privinţa reorganizării administrativ teritoriale. Referindu-se la declaraţiile din ultimele zile, Lăzăroiu a spus ieri, într-un interviu pentru evz.ro, că o asemenea strategie nu ajută pe nimeni. „Domnul Tokes are propria agendă politică. Cred că politicienii maghiari ar trebui să renunţe la logica aceasta de cetate asediată. Nu ajută pe nimeni. Agită spiritele degeaba. Reorganizarea teritorială nu are nicio legătură cu factorul etnic. Chiar niciuna. Reorganizarea teritorială înseamnă şanse pentru dezvoltare. Înseamnă două lucruri fundamentale: bani europeni şi descentralizare. Nu e despre nimic altceva. Restul sunt invenţii”, a spus ministrul Muncii. Potrivit lui Lăzăroiu, maghiarii îşi pot păstra identitatea culturală, iar în acest sens în România s-au făcut deja mulţi paşi. “România este un exemplu de convieţuire multi-etnică”, a conchis Lăzăroiu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter