Politică

„Nu” pentru parkingul de la aeroport

<p /><img src="documente/stories/07_iulie/28_ziua/04-sedinta comisie de urbanism rp 06.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Amplasamentul obiectivului a fost aprig contestat de urbanişti. 

Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU) a respins ieri proiectul privind construirea unui parking suprateran în perimetrul Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca.

Urbaniştii au solicitat o regândire a proiectului astfel încât să se încadreze mai bine în zonă din punct de vedere urbanistic. În plus, arhitecţii membri CTATU s-au arătat nemulţumiţi şi de amplasamentul ales pentru construcţie, aflat la o distanţă prea mare faţă de cele două terminale ale aeroportului. Viitorul parcaj ar urma să aibă un regim de înălţime format din demisol, parter, două etaje şi un etaj retras, iar capacitatea sa va fi de 492 de locuri de parcare. Alte peste 100 de locuri de parcare ar urma să fie realizate la nivelul solului.


300-400 de metri până la terminale

„Ceva nu este în regulă la acest amplasament. Varianta pe care o propuneţi afectează şi imaginea urbană, pe care o face praf. Fără îndoială, este oportun un parking în zona aceea, dar amplasamentul trebuie să fie cât mai aproape de terminale. Din punct de vedere urbanistic nu vă încadraţi în nimic. Distanţa pe care omul trebuie să o parcurgă până la terminale este enormă. Să faci 300-400 de metri până la terminale cu bagajul în mână înseamnă că ceva nu este în regulă. E posibil ca omul să facă distanţa asta prin ploaie”, a spus arhitectul Adrian Iancu, adresându-se proiectantului. Totuşi, se pare că varianta schimbării amplasamentului prin poziţionarea parkingului cât mai aproape de terminale nu este posibilă, fiind vorba despre un teren revendicat. Critici la adresa proiectului au fost formulate şi de către un alt membru al CTATU, arhitectul Şerban Ţigănaş. „În mod cert, modul în care se realizează circulaţia în zona aeroportului este foarte important. Cert este că acum funcţionează foarte prost. Este crucial ca toată lumea să-şi poată găsi bine circulaţia în zona aeroportului, chiar şi autoturismele care staţionează pentru scurt timp. La fel şi autobuzele şi autocarele. Unde este staţia de autobuz? Este necesar şi un sistem de alei bine gândit, nu o circulaţie prin parcare, printre maşini”, a atras atenţia Ţigănaş.


Soluţii de la arhitecţi

Primarul Sorin Apostu a propus ca proiectanţii să-şi noteze toate sugestiile comisiei. „Trebuie să găsim soluţia cea mai bună pentru acest parking. Dacă facem un parking neatractiv, maşinile vor rămâne iar în stradă”, a spus Apostu. Parkingul de la aeroport ar urma să fie realizat de firma UTI, cea care a concesionat de la Consiliul Judeţean terenul în vederea realizării mai multor obiective de investiţii, printre care şi un hotel.

Ultimele Stiri
abonare newsletter