Politică

Promisiunile noului ministru al Sănătăţii

<p />Noul ministru are în vedere măsuri prin care să rezolve problemele financiare din sistem şi introducerea medicamentelor generice în programele naţionale.

Noul ministru al sănătăţii, Ritli Ladislau, a declarat că are deja în plan anumite măsuri pentru rezolvarea problemelor financiare din sistemul sanitar.

Ritli Ladislau a afirmat cu prilejul ceremoniei de predare-primire a mandatului la Ministerul Sănătăţii că doreşte să continue reformele începute de predecesorul său Cseke Attila. Potrivit Agerpres, în ceea ce priveşte problemele financiare ale sistemului, Ritli Ladislau a menţionat că trebuie închise anumite robinete şi a dat ca exemplu spitalele unde managementul poate fi îmbunătăţit prin mutarea asistenţei medicale către medicina primară, ambulatoriile de specialitate şi spitalizarea de zi.


Noul ministru are în vedere măsuri prin care să rezolve problemele financiare din sistem, precum taxa clawback care funcţionează din 2009, dar fără eficienţă, iar noile reglementări vor contribui la eficientizarea acestuia.

Conform sursei citate, Ladislau Ritli s-a referit la introducerea medicamentelor generice în programele naţionale şi la pachetul de bază care va trebui adus la un nivel real şi care să evidenţieze clar ce se poate susţine de sistem. El a menţionat că nu va putea să spună cu exactitate ce va face imediat pentru că are nevoie de o perioadă de timp în care să se pună la punct cu ceea ce se întâmplă la nivel naţional, să studieze bugetul. Ministrul a menţionat în mai multe rânduri că trebuie să se schimbe această situaţie care este centrată pe spital şi să se orienteze către medicina primară, reliefând că are soluţii în acest sens. “Avem nevoie de colaborare între Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Colegiul Medicilor din România, sindicate, reprezentanţii bolnavilor, colaborare care trebuie să fie în armonie”, a subliniat Ladislau Ritli, citat de Agerpres.


Cseke Attila, fostul ministru al sănătăţii, a spus că regretă faptul că nu a reuşit încă de anul trecut să rezolve problemele dintre CNAS şi MS, probleme legate de coordonare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter