Politică

61 de milioane de lei pentru tramvaiele europene

<p><img src="documente/stories/08_august/22_ziua/06 tramvaie rp 03.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Ofertele depuse la licitaţia organizată de Primăria Cluj-Napoca în vederea achiziţiei de tramvaie noi vor fi deschise în data de 29 septembrie.</p>

Detaliile despre procedura de achiziţie publică au fost publicate zilele trecute în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Astfel, valoarea estimată fără TVA a contractului ajunge la aproape 61 de milioane de lei, iar durata acordului-cadru va fi de 16 luni. Potrivit documentaţiei de achiziţie, în desemnarea ofertei câştigătoare se va ţine cont de următoarele criterii: preţul ofertei – 85%, perioada de garanţie – 5%, consumul specific de energie electrică – 5% şi capacitatea de transport (numărul total de călători) – 5%. Ofertele vor fi deschise în data de 29 septembrie, la ora 18, pe SEAP.

Primăria clujeană va achiziţiona şase noi garnituri de tramvai, în contextul reabilitării liniei de tramvai din bani europeni, proiect demerat deja luna trecută. Noile tramvaie trebuie să aibă podea joasă, locaţii speciale pentru cărucioare şi pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi şi vor fi echipate cu sisteme de înregistrare video şi sistem de contorizare a numărului de călători.


Printre dotările minime cerute de Primărie se mai numără sisteme de protecţie a închiderii uşilor, aer condiţionat şi scaune ergonomice. În plus, noile tramvaie vor fi dotate cu sistem wi-fi pentru a permite călătorilor acces gratuit la internet pe perioada călătoriei. „Ne-am gândit să le oferim călătorilor toate facilităţile pentru a-i încuraja pe clujeni să circule cât mai mult cu mijloacele de transport în comun. Este foarte important acest lucru deoarece tramvaiul este considerat astăzi cel mai verde mijloc de transport din lume. Tramvaiele pe care le vom achiziţiona vor fi dotate şi cu monitoare pe care vor fi afişate informaţii despre traseu, dar şi alte informaţii utile”, a explicat primarul Sorin Apostu la momentul anunţării licitaţiei. În ceea ce priveşte capacitatea de transport, noile tramvaie trebuie să aibă minim 175 de locuri, dintre care 28 pe scaune.

Ultimele Stiri
abonare newsletter