Politică

Ministerul Culturii, un “gropar al arheologiei româneşti”

<p />Prof. dr. Alexandru Suceveanu, preşedinte al Comisiei Naţionale de Arheologie, şi-a dat demisia din funcţia pe care o ocupa.

El şi-a motivat demisi prin faptul că suma de bani alocată de Ministerul Culturii pentru cercetările arheologice nu mai poate fi consumată în timp util, iar banii se vor întoarce la minister fără să fie folosiţi.

„Consider că prin această tergiversare deliberată, ministerul pe care îl conduceţi a devenit un adevărat gropar al arheologiei româneşti, situaţie în care nu doresc să devin un părtaş la această înmormântare şi care îmi justifică decizia mai sus menţionată. Precizez că hotărârea mea nu are nici o legătură cu pripita cerere a europarlamentarei Renate Weber de a fi demis din funcţia de preşedinte al CNA. Nici europarlamentara sus-numită, nici acad. Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române (care nu are căderea să discute fondurile puse la dispoziţie de firma canadiană la Roşia Montană, câtă vreme, pe de o parte, Academia Română nu mai finanţează de zece ani cercetările arheologice de teren, pe de alta, nu are cum compara «generozitatea» firmei canadiene – care a asigurat condiţii de cercetare pe care nici în o sută de ani nu le-ar putea oferi statul român – cu calvarul arheologului român din zilele noastre; o asemenea comparaţie nu îi este permisă decât unuia care ar cunoaşte realitatea, ceea ce nu este cazul acad. I. Haiduc) şi cu atât mai puţin prof. dr. Ioan Piso (a cărui mitomanie a atins cote paroxistice) nu au nici un drept să se pronunţe în legătură cu eficienţa, calitatea şi nevoia continuării cercetărilor arheologice de la Roşia Montană”, arată prof. dr. Alexandru Suceveanu, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Culturii, Kelemen Hunor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter